DirectX 11 och DirectX 12 – status våren 2017

Gränssnittet DirectX 12 fortsätter att växa i popularitet. Under 2016 lanserades flera titlar med stöd för den nya tekniken, både direkt ur kartong och via senare uppdateringar. Samtidigt har AMD och Nvidia fortsatt att fila på drivrutiner, vilket i sin tur kramar extra prestanda ur hårdvaran.

För årets testsvit inkluderas fyra spel som fungerar i både DirectX 11 och DirectX 12. Det kan därför vara intressant att titta närmare på hur resultaten från Geforce och Radeon står sig vid respektive gränssnitt.

Vid den lägsta upplösningen syns en blandad påse. I The Division handlar det generellt om prestandavinster över hela brädet för DirectX 12. I Battlefield 1 får AMD en extra knuff samtidigt som Nvidia tappar mark, och i de sista två titlarna handlar det överlag om små förändringar.

Vid nästa upplösning är läget mer eller mindre det samma, även om de faktiska skillnaderna är mindre när belastningen på grafikprocessorerna ökar. The Division innebär generellt DX12-värden på samma nivå eller lite över DX11, Battlefield 1 fungerar bäst med AMD och sistnämnda två ger mellan tummen och pekfingret små skillnader.

Den högsta upplösningen ger föga förvånande minst skillnader – mellan tummen och pekfingret, ju högre belastning på GPU, desto mindre effekt av DirectX 12. Undantaget är Battlefield 1, där AMD-korten med 4 GB bryter trenden och tar en del stryk ställt mot DirectX 11.

Generella tankar om DirectX 11 och DirectX 12

Med tabellerna i hand syns det tydligt att AMD är vinnaren vid en övergång till DirectX 12. Radeon-kort plockar hem prestandavinster i flera lägen, vilket lyfter korten närmare eller förbi närmaste Geforce-konkurrent.

Samtidigt är livet inte fullt så enkelt. Faktum är att Nvidias kort ofta tappar prestanda ställt mot DirectX 11, vilket gör det rent dumt att byta gränssnitt alls. Ställs Geforce med det äldre gränssnittet mot Radeon med det nya är resultatet inte alltid självklart.

DirectX 12 fortsätter också att vara generellt mer opålitligt ställt mot DirectX 11. Det handlar om bland annat krascher, oväntade hack, svårförklarade prestandatapp och inkonsekventa resultat. Upplevelsen skiljer mellan olika titlar, men totalt sett strular det nya gränssnittet magnituder mer än det gamla – både för Radeon och Geforce. Det är tydligt att spelmakarna ännu inte är varma i kläderna.

En rekommendation på bred front är därför svår att ge. Sett till resultatet bör dock Geforce-användare i de flesta fall hålla inställningarna kvar på DirectX 11, samtidigt som Radeon-gamers kan tjäna mer på att slå över. I slutänden handlar det dock mycket att om att testa sig fram på egen hand – DirectX 12 gör varje system än mer unikt, på gott och ont.