Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under våren 2016 bytt lokal och därmed har en ny mätsituation. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Temperaturmässigt handlar det inte om några överraskningar för de testade korten. Båda placerar sig i området runt 70-80 °C, tillsammans med väldigt många andra modeller.

Ställt mot fjolårets Sapphire RX 480 Nitro+ hamnar RX 580-varianten lite högre, dock med betydligt lägre värden i vila – kanske en effekt av lägre effektåtgång.

På ljudnivåfronten är det värden i den högre delen av skalan som presenteras för båda korten. Rent konkret handlar det dock om förhållandevis mjukt susande, mindre irriterande än det mer gälla vinandet från små radialfläktar. Trots det, skillnaden mot Geforce GTX 1060-kort från till exempel MSI och Gigabyte är påtaglig.

När det kommer till spoltjut är det delvis goda nyheter. Sapphire-kortet har visserligen ett svagt rasslande, men knappast något som är hörbart i normal miljö – klart godkänt. Powercolors RX 570 har ett mer traditionellt tjutande, som kan uppfattas i en tyst miljö.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes spelsession i Metro: Last Light med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

På frekvensfronten handlar det inte om några stora överraskningar. Sapphire RX 580 Nitro+ tappar i vågor, något som sannolikt går att jobba runt genom fintrim i mjukvara på användarnivå. Powercolor RX 570 Red Devil ligger stabilt på satt frekvens.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Effektmässigt syns det att de högre klockfrekvenserna ställt mot Radeon RX 480 och RX 470 kommer till ett pris. Systemen med årets modeller ligger 35-40 watt högre, vilket innebär i runda slängar 90 watt över motsvarande konfiguration med Geforce GTX 1060.

Faktum är att värdet för Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ landar i samma område som Geforce GTX 1080 av referensmodell, ett kort som är betydligt snabbare i alla lägen. På samma sätt hamnar Powercolors Red Devil-variant av Radeon RX 570 över betydligt kvickare Geforce GTX 1070.

Vid övergång till DirectX 12 märks inga jätteskillnader. Systemen med nvidias kort sjunker generellt en smula, samtidigt som AMD-modellerna kliver upp. Det motsvaras bra av förändringarna i bildfrekvens.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 100 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

En snabb titt på energieffektivitet bekräftar att Nvidias Pascal-modeller ligger bättre till än AMD Polaris, något RX 500-serien inte ändrar på. Faktum är att de nya korten landar i botten, där det extra uttaget i effekt inte motsvaras av prestandaökningen.

DirectX 12 ger minimala förändringar. Trots förändrat effektuttag hänger prestandan med åt båda håll, vilket ger mer eller mindre identiska siffror för effektivitet.