Test, DX12: Gears of War 4

gow4.jpg

Egenskap

Värde

Titel

Gears of War 4

Utvecklare

The Coalition

Genre

Third person shooter

DirectX-version

12

Lanseringsdatum

2016-10-11

Systemkrav

  • Intel Core i5-3470, AMD FX-6300 eller motsv.

  • AMD Radeon HD 7850, Nvidia Geforce GTX 750 Ti

  • 8 GB RAM

Testinställningar

Ultra (upplösning varierar)

Universal Windows Platform-exklusiva Gears of War 4 utspelar sig 25 år efter orginaltrilogin med J.D Fenix i huvudspetsen, son till ursprungliga hjälten Marcus Fenix. Efter att ha besegrat Locust står nu mänskligheten inför nya utmaningar och slåss för sin överlevnad på planeten Sera.

Under huven hittas motorn Unreal Engine 4 och drivs enbart med hjälp av API-gränssnittet DirectX 12. Som grädde på moset ingår det även ett inbyggt prestandatest som redaktionen gladeligen tar del av.

I den lägsta upplösningen hamnar både Sapphire och referensmodellen av Radeon RX 580 över Geforce GTX 1060 med cirka sju respektive fem procent. Under dessa hittas även båda utföranden av Radeon RX 570 som har lyckats klämma sig förbi föregående generationen RX 480.

Med högre upplösning knappar Geforce GTX 1060 in på Radeon RX 580-modellerna där det bara skiljer några enstaka bildrutor i mellan dem. Samtidigt har Radeon RX 480 lyckats trycka sig förbi RX 570 i referensutförande men når inte riktigt upp till Powercolor Radeon RX 570.

I den högsta upplösningen tar Geforce GTX 1060 plats bredvid Radeon RX 580 i referensutförande, medan Sapphire-kortet behåller sin ledning med en enstaka bildruta till godo. Bakom dessa är läget oförändrat från tidigare upplösning, med Radeon RX 480 före RX 570 med nöd och näppe.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan.

DirectX 12-starka AMD-korten visar återigen framfötterna i det senaste API-grännsnittet, även om det är en tämligen minimal skillnad mellan aktörerna. Sett till upplevelse är det ännu mindre skillnad mellan korten, där båda flyter på mjukt och fint.