Överklockning och Överklockningsresultat

Överklockning

AMD Ryzen har inte många parametrar att ändra när det kommer till processorn.

Inställning

Förklaring

Normalvärde

CPU Frequency

Processorns maximala arbetsfrekvens.

Auto (Beror på processor)

Core Performance Boost

Inställing för Boost av eller på.

Auto

Downcore control

Stänga av vissa kärnor, dessutom visas det i vilket kluster som kärnorna stängs av i.

Auto

CPU Core Voltage

Spänningen som processorkärnorna matar, vanligen kallat "VCore/ViD".

1,16 V

CPU NB Voltage

Detta är spänningen för Nordbryggan (NB), i detta fallet syftar man på allt det som sitter i processorn men inte är kärnorna.

0,9 V

CPU Loadline Calibration Control (LCC)

LCC eller Vdroop Control försöker förhindra spänningsfallet när processorn belastas.

Auto

CPU NB Loadline Calibration Control

Gör samma sak som föregående men specifikt för periferienheterna i processorn.

Auto

Sedan har vi självklart de vanliga inställningarna för minnesstickorna såsom drivspänning, referensspänning och uppstartsspänning.

MSI X370 SLI PLUS BIOS 24.jpg

Detta gör det simplare att överklocka då det inte finns många parametrar att ändra, men samtidigt gör det rätt svårt att finjustera överklockningen.

Dessvärre lyckas min 1700X inte riktigt nå 4 GHz utan jag faller precis på mållinjen.
Jag kan få både 3950 MHz och 3975 MHz stabila men båda kräver 1.45 V absolut högsta spänning som rekommenderas av AMD. Detta kan dock tillskrivas just mitt kisel och inte moderkortet.

OC result.png

Vidare krävs det att både CPU NB Voltage och minnesspänningen höjs något för att klara av även minnet i den högsta stabila frekvensen. Vi landar på strax över 1 V på nordbryggans spänning och +200 mV på minnesspänningen.

Även vid denna mycket höga spänning och tunga belastning förblir strömförsörjningen på moderkortet tillräckligt sval för att man skall kunna ta på strömförsörjningens kylflänsar utan obehag. Om processorn klarade av högre spänningar så skulle moderkortet utan problem hålla jämna steg.

I slutändan tycker jag dock att moderkortets inställningar känns lite begränsade då det inte finns speciellt många reglage att justera. Detta är troligen relaterat mer till AMD:s design av processor än MSI:s implementation.

Minnesfrekvenserna påverkar rejält med när det kommer till Ryzen så ta en titt på nästa sida för att se detta.

Överklockningsresultat

I enkeltrådade laster lyckas den slutliga överklockningen med MSI X370 SLI Plus leda till en prestandaöknming på 6-9 procent. I flertrådade laster är den slutliga siffran 14-15 procent prestandaökning.

Anledningen till den lägre prestandaökningen för enkeltrådade laster är kopplat till boost-frekvensen och XFR som ökar frekvensen på processorn. Denna stängs av när man överklockar.

Jag upplever att moderkortet håller jämna steg men eventuellt kan man nå något längre om man får fler parametrar att ändra.