Mjuka Egenskaper

Ljudkretsen

Ljudkretsen Realtek ALC892 har jag tidigare skrivit om i min recension av MSI B150M Mortar. En ljudkrets är dock inte hela delen utan man kompletterar denna med förstärkare och filter för att få ett ljudkort. Här slår MSI på trumman och presenterar Audio Boost.

De har separerat ljudkretsen från övriga komponenter genom separatorer i de plan som kretskortet består av, denna är även bakgrundsbelyst, bakgrundsbelysningen förbättrar dock inte ljudet på något sätt. MSI marknadsför även en EMI-skärmad (eng. electromagnetic interference shielded) ljudkrets.

X370 Shield.jpg

På kretskortet sitter lödpunkter för en skärm över ljudkretsen,
denna har inte monterats.

Något som är märkligt är dock att någon skärmning skymtar inte på moderkortet förutom separeringen av kretskortet. Dock finns risken för övriga kontamineringskällor så som grafikkort och annan högfrekvent elektronik.

X370 Sound on.jpg

När moderkortet är igång är lyser ett par Lysdioder på baksidan av moderkortet och kommer genom separeringen för ljudkretsen.

Vidare har vi ett gäng med kondensatorer från chemicon. Av någon anledning markandsförs dessa som "Golden" som att det skulle påverka ljudet, färgen på kondensatorerna har självklart ingen påverkan av kvalitén. Dock har chemicon mycket låga ESR-värden, utan att gå in på detalj så medför detta egentligen bara att det är kondensatorer av god kvalité för till exempel ljudfilter.

Vi ser även att det är betydligt fler kondensatorer i denna implementationen än på min recension av MSI B150M Mortar, något som tyder på en mer påkostad lösning på detta moderkortet.

Subjektivt ljudtest

Tyvärr saknar jag utrustning för att elektriskt mäta prestandan på ljudkortet men en subjektiv bedömning kan jag med lätthet genomföra.

Jag drar igång en FLAC-fil av Keith Jarretts Köln Konsert, ett komplex och växlande jazzstycke på piano som jag ofta testar ljudenheter med. Vidare testar jag med allehanda synthwave, metal, och övriga genrar som faller mig i smaken. Självklart testas även spel, i detta fallet testkör jag egentligen de spelen som intresserar mig vid tillfället. Förnuvarande är det PLAYERUNKNOWN BATTLEGROUND men även en liten kort vända i Battlefield 4 besöktes då dess ljuddesign är väldigt bra.

Med handen på hjärtat kan jag säga att ALC892 absolut inte direkt imponerar men det gör ett tillräckligt bra jobb för att man inte skall sakna något i ljudbilden utan att leta och jämföra mot ett bättre ljudkort. Jag vill säga att jag upplever en viss tydligare ljudbild och något mer pondus i de riktigt bastunga explosionerna mot implementationen på MSI B150M Mortar, men utan att kunna göra en sida-vid-sida jämförelse kan jag inte vara säker.

ALC 892 kommer troligen göra de flesta nöjda även om detta absolut är en av de punkter MSI kan förbättra. Risken finns att konkurrerande modeller finns i samma prisspann men med bättre ljudkort, för den som inte kör ett internt eller externt ljudkort kan det vara den egenskap som avgör köpet. Trist!

Uppstartstid

Det tog systemet cirka 31 sekunder för systemet att visa inloggningsskärmen för Windows. Windows aktivitetshanterare rapporterar 26,5 sekunder för senaste BIOS tid. Från knapptryckningen på startknappen tar det nästan exakt 25 sekunder för BIOS-Splashscreen att visa.

Detta tyder på att någon enhet anropas innan POST-checken är klar vid uppstart.
Notera att systemet kördes med ett grafikkort till skillnad från testet på MSI B150M Mortar vilket leder till slutsatsen att instickskortet delvis är orsaken till den fördröjda uppstarten med någon eller några sekunder.

Testsystemet var utrustat med ett PCI Express-instickskort (grafikkort), två RAM-stickor samt en SATA-enhet.