Medföljande programvara

MSI Smart Tool

MSISmartTool1.png

Användaren måste ha ett installationsmedium tillgänglig vid skapande.

MSISmartTool2.png

En startmeny,
lite osäker på varför denna finns.

MSISmartTool3.png

Själva arbetsytan är tämligen simpel. Klicka i vad du vill ha, peka på målenheten och installationsmediumet och kör.

Detta verktyg används för att skapa installationsmedia för MSIs moderkort med AM4-chipsets samt LGA1151-Chipsets för Windows 7. Programmet bakar in nödvändiga drivrutiner i installationsmediumet så som USB 3.0 kontrollers, NVMe (För att kunna installera på M.2 NVMe-diskar), RAID-drivrutiner med mera.

MSI RAMDisk

Till moderkortet finns MSI RAMDisk, verktyget tillgängliggör möjligheten att skapa en partition i formaten FAT16, FAT32 eller NTFS och montera denna i systemet som en vanlig lagringsenhet.

MSIRAMDisk1.png
MSIRAMDisk2.png

Denna enheten har självklart alla nackdelar med att ligga på RAM så som att vid strömavbrott eller avstängning av systemet så kommer informationen försvinna. Detta går att mitigera genom att automatiskt spara datan på disken med både jämna mellanrum, manuellt och vid avstängning av systemet.

MSIRAMDisk3.png

Minneshastigheten var 2133 MHz. Högre frekvens på minnet innebär högre bandbredd mot RAM-Disken.

Fördelen är den fantastiska prestandan som finns att hämta vilket lämpar sig för till exempel den som är i behov av en riktigt snabb arbetsdisk (tänk scratchdisk för redigeringsändamål). Sedan finns även alternativet att använda RAM-Disk för webbläsar-cachen förutsatt det är Mozilla Firefox eller Google Chrome som används. Notera att det även går att ställa in cacheplacering i arbetsminnet i moderna webbläsare genom djupare inställningsmenyer.

MSI X-Boost

MSIX-Boost1.png

Ett rätt ohjälpsamt diagram visas och två menyer, "Easy" och "Advanced".

MSIX-Boost2.png

Under advanced så visas lagringsenheternas skriv och läsvärden. Även tre andra sliders finns för lagring men även VR-boost.

MSIX-Boost3.png
MSIX-Boost4.png
MSIX-Boost5.png
MSIX-Boost6.png
MSIX-Boost7.png
MSIX-Boost8.png

En varning visas när VR-Boost aktiveras. Då det inte framgår vad det är som justeras är det svårt att veta huruvida risken för hårdvaruskador är påtaglig vid felaktig hårdvara.

X-Boost är ett program med ett antal förinställningar som skall kan användas en åt gången för att påverka och konfigurera prestandan i systemet. Det finns alternativ som är byggda efter vilken användning systemet är ämnat för. Dessvärre förklaras inte vilka parametrar som påverkas och hur dessa modifieras.

Jag väljer att testa lagringsalternativet i X-boost då det är det alternativ jag lättast kan kontrollera och upprepa. Testet körs mot min BX200 250 GB SSD som även systemet ligger på. Programmet för att mäta prestandan är CrystalDiskMark där en filstorlek på 1 GB används och fem iterationer körs vid varje inställning.

MSIX-BoostTest1.png

Utan någon inställning igång.

MSIX-BoostTest2.png

Med endast "File Transfer" igång.

MSIX-BoostTest3.png

Med endast "Storage Boost" igång.

MSIX-BoostTest4.png

Båda inställningarna aktiva samtidigt.

Jag vågar inte svara på om "Storage Boost" under de avancerade inställningarna är samma sak som "File Transfer"-alternativet under de simpla inställningarna men prestandaskillnaden och resultaten är densamma med vardera och båda alternativen igång samtidigt.
Effektuttaget med någon av dessa igång toppade vid 100 W mot 75 W utan någon X-Boost igång. Till synes ger det en mycket liten prestandaökning vid sekventiella skrivningar och slumpmässiga 4K skrivningar.

Där till är sekventiella skrivningar oförändrade men 4K skrivningar med ett ködjup på 32 operationer dessutom försämras drastiskt.
Slutsatsen jag drar är att det inte spelar någon större roll i vilken kombination man kör lagringsboost:en men att en viss pålitlighet i grafen och påverkan finns. Detta är dock inte i närheten mot att överklocka systemet utan är mer att likställa med energiinställningarn i systemet.

MSI Command Center

MSI Command Center är inget nytt program i MSIs arsenal av tillbehörsprogram. Programmet används för att ändra inställningar i BIOS via operativsystemet. Det kan även användas för att monitorera frekvenser och temperaturer i systemet.

MSICommandCenter1.png
MSICommandCenter2.png
MSICommandCenter3.png
MSICommandCenter4.png
MSICommandCenter5.png
MSICommandCenter6.png
MSICommandCenter7.png

Dessvärre var jag tvungen att starta om datorn varje gång jag ville genomföra förändringarna, även om det är rekommenderat att genomföra överklockning i BIOS istället. Det största användningsområdet för mig skulle vara informationen som den kan visa.