MSI X370 SLI Plus

Specifikationer

MSI X370 SLI PLUS PHOTO08.jpg

Egenskap

Värde

Sockel

AMD AM4

Styrkrets

AMD X370

Minnestyp

DDR4-2 400 MHz (max 64GB)
(Upp till 3 200 MHz vid överklockning)1

Minnesplatser

4 st.

PCI Express

2 st. PCI Express x16 (3.0) (x16+x8 elektriskt)
(x16/x0, x8/x8)
1 st. PCI Express x16 (2.0) (x4 elektriskt)
3 st. PCI Express x1 (3.0)

SATA

6 st. SATA 6,0 Gbps

M.2-plats

1 st. PCI Express x4 NVMe eller SATA-enheter2

LAN

Realtek RTL8111H Gigabit Ethernet

USB

1 st. USB-A 3.1 Gen2 (10Gb/s)
1 st. USB Type-C 3.1 Gen2 (10Gb/s)
4 st. USB 3.1 Gen1 (5Gb/s) (ytterligare 4 st. internt)
2 st. USB 2.0 (ytterligare 4 st. internt)

Fläktportar

1 st. CPU-fläktkontakt (4-pin)
1 st. Pumpkontakt (4-pin)
4 st. Systemfläktkontakter (4-pin)

Ljud

Realtek ALC892 Codec, 7.1 kanaler

Formfaktor

ATX (30,4 x 24,3 cm)

Multi-GPU

3-vägs Crossfire x8/x8/x43
2-vägs SLI x8/x8

Cirkapris

1 649 kronor inkl. moms.

Då kommande APU:er med utvecklingsnamnet Raven Ridge har lägre antal PCI Express-banor så begränsas kortet något till:
1 Minnesfrekvenser max 2 400 MHz.
2 M.2 Stödjer endast x2 NVMe eller SATA-enheter.
3 Multi-GPU: Endast Crossfire med maximalt två grafikkort stöds.

En titt på MSI X370 SLI PLUS

MSI X370 SLI PLUS är del av MSI:s Pro-serie av moderkort, något som blir uppenbart på plastkåpan som täcker I/O-portarna. Denna kåpa är i plast och något flexibel men ger ett gediget intryck.

MSI X370 SLI PLUS PHOTO07.jpg
MSI X370 SLI PLUS PHOTO06.jpg

Runt sockeln finner vi en rejäl strömförsörjning med kylflänsar av det kraftigare slaget med en lite aggressivare design och vassa vinklar. Färgschemat svart/silver framträder här extra tydligt på kylflänsarna samt PCI Express-portarna som är förstärkta.

MSI X370 SLI PLUS PHOTO03.jpg

Bredvid primärminnesplatserna gömmer sig en liten debug-list med dioder. Denna lyser under uppstart för att visa var BIOS befinner sig och var POST kan tänkas fastna.

MSI X370 SLI PLUS PHOTO01.jpg

Personligen finner jag moderkortet lite plottrigt med ytmonterade komponenter och kontakter för att jag skall finna det "stilrent" eller avskalat, men jag kan inte heller kalla det plottrigt. För den som oroar sig för RGB-LED:s och diskobelysning kan jag lugna med att säga att dessa uteblir från just denna modellen. Dock gömmer det sig en LED-header på moderkortet för den som är sugen på diskobelysning.

MSI X370 SLI PLUS PHOTO04.jpg

På moderkortet skymtas sex stycken fläktkontakter, samtliga med PWM och möjliga att styra både med likspänning och PWM-signal. Bredvid primärminnesplatserna hittar vi en kontakt som är märkt "PUMP_FAN1", vilken är ämnad för pumpen i AIO-kylare och klarar 2 Ampere.

PCI Express-anslutningar

MSI X370 SLI PLUS PHOTO10.jpg

De två översta x16-platserna har en fysisk förstärkning med benämningen "Steel Armor", (tidigare "VGA Armor"). Den nedersta är inte bepansrad. Endast den översta är x16 elektriskt och de två undre är endast x8 elektriskt.

M.2 port

MSI X370 SLI PLUS PHOTO13.jpg

Mellan PCI Express-portarna sitter M.2-porten som har stöd för 32 Gbit/s (ca 4GB/s) överföring med NVMe SSD:er och även SATA-enheter stöds. Även denna port är bepansrad med "Steel Armor".

USB

På MSI X370 SLI Plus finns två USB 3.1 Gen2-portar (10 Gb/s) som tillhandahålls via en ASMedia ASM2142-styrkrets. Denna ansluts till X370-styrkretsen via två PCI Express 3.0-banor med en total bandbredd på 16 Gb/s1. Detta innebär att även om de individuella portarna separat har upp till 10 Gb/s bandbredd är endast 8 Gb/s tillgänglig till vardera port när båda används.

Två stycken USB 2.0 på I/O-plåten och fyra stycken finns tillgängliga internt via headers. Även fyra stycken USB 3.1 Gen1 finns på I/O-plåten och dessa tillhandahålls av Ryzen SoC och inte styrkretsen. Ytterligare fyra stycken av dessa finns tillgängliga via interna headers från styrkretsen.

1 Varje PCI Express 3.0 har en bandbredd på ca 1 GB (Gigabyte) eller 8 Gb (Gigabit) per sekund.

Ljudkort

X370 Sound on.jpg

Realtek ALC892 känns igen från tidigare moderkort från både MSI och konkurrenter, dock är detta en ljudkrets som brukar sitta på moderkort i lägre prisklasser.

MSI B150M Mortar har exakt samma ljudkrets, men implementationen är lite annorlunda. Där fanns sex stycken filterkondensatorer, men på MSI X370 SLI PLUS har de växt till antalet och här finns istället tio stycken.

Lustigt nog ser vi monteringsyta på kretskortet för en skärmningsplåt som inte har monterats på moderkortet. Vi ser även att ljudkretsens separation är bakgrundsbelyst med ljusdioder monterade på baksidan av moderkortet.

MSI X370 SLI PLUS PHOTO09.jpg

Dock skall det nämnas att DAC/ADC-biten på ljudkortet inte är den enda kostnaden, då även implementationen av övriga filter och eventuell förstärkare påverkar kostnaden för ljudkretsen. Lösningen på detta moderkortet är uppenbart en mer påkostad lösning än B150M Mortar även om de använder sig av samma krets från Realtek.

I/O-panel och I/O-plåt

När det kommer till in- och utgångar har vi en plåt som är lätt att känna igen. Med tydlig färgkodning på USB-portarna är det lätt att identifiera vilka som har högre bandbredd.

Bildutgångarna går inte att använda med en Ryzen-processor utan kräver en av de kommande Raven Ridge-processorerna med integrerad grafik, men då samtliga styrkretsar skall vara kompatibla med samtliga processorer på AM4 plattformen är dessa inkluderade även på detta moderkortet. HDMI och DVI finns men ingen DisplayPort och även möjligheten att koppla in VGA saknas då DVI-porten är en DVI-D (Digital) och inte en DVI-I (integrerad analog signal).

MSI X370 SLI PLUS PHOTO02.jpg

Ljudutgångar finns i form av sex stycken 3,5 mm TRS-kontakter. Här har MSI även missat att inkludera optisk eller koaxial S/PDIF-utgång och således finns det ingen möjlighet att få en digital ljudutgång utan att själv lägga till en egen enhet. Kan detta vara ett svar på marknadens övergång till USB-anslutna ljudenheter och andra påkostade ljudkort?

Utöver avsaknaden av digital ljudutgång och DisplayPort saknas även en knapp för att nollställa BIOS-inställningarna. Som tur är återställs BIOS vid felaktig överklockning efter fem misslyckade uppstartsförsök, men avsaknaden av Clear CMOS förlänger processen avsevärt. Ett tillägg jag starkt hade uppskattat.

Något som är lite märkligt är att förra moderkortet jag recenserade, som hade ungefär halva prislappen, MSI B150M Mortar hade både nollställningsknapp och optisk ljudutgång.