Snabbtitt på minnesskalning med Ryzen

Många har bett om det och jag har själv varit nyfiken. När jag körde ett gäng tester och upptäckte att minnesskalningen med Ryzen inte riktigt betedde sig så som jag förväntat mig blev jag riktigt intresserad.

Minnena körs i några konfigurationer. De jag körde är egentligen ett par 3 200 MHz-minnen men kontrollern på min processor klarade inte av denna frekvens. Den officiellt stödda frekvensen som valideras på samtliga Ryzen-processorer är 2 400 MHz.

Tyvärr fungerade inte mina minnen i lägre timings än 16-18-18-36 när jag försökte köra i 2400 MHz, vilket är varför jag körde 2 133 MHz under majoriteten av grundtesterna då den inställningen presterade bättre. Endast 2 133 MHz gick att köra i 15-15-15-34.

Dock vill jag betona att denna delen av testet absolut inte är så utförligt som jag önskar, man kan utan problem skriva en hel artikel om bara minnesskalning.

Minnesfrekvens

Timings

2 133 MHz

15-15-15-34

2 933 MHz

16-18-18-36

Nedan följer grafer. Notera att det finns olika resultat för vilken som presterar bäst. En presterar bättre i flerkärniga, den andra i enkärniga laster.

Flertrådade tester

Enkeltrådade tester

Att processorn med högre frekvens presterar bättre i enkeltrådat faller naturligt. Varför den flertrådade lasten faller lite är mindre tydligt. En ledtråd är att vid grundinställningar faller prestandan med högre minnesfrekvens. Det kan ha med att just frekvenserna ligger i ett ofördelaktigt förhållande till varandra.

Det vill säga, minnet ligger asynkront mot processorn och dess cache, och just frekvenserna när minnet kan läsas eller skrivas infaller så att processorn ligger i en annan fas och inte är redo samtidigt. Att diskutera fördelen och nackdelen med asynkront och synkront minne ligger dock utan för denna artikel.

Således, precis som med all överklockning och frekvensändring krävs det att man har ett grundvärde att utgå ifrån och att man testar sig fram. Att bara vräka på minnesfrekvenserna på Ryzen är nödvändigtvis inte bättre. Ryzen är dock helt klart en arkitektur som presterar mycket bättre när man väl får till ett lämpat förhållande mellan processor- och minnesfrekvensen.