Att leva med Evolv mATX Tempered Glass

Jag gillar att lägga vikt vid mjuka egenskaper – sådant som inte syns i specifikationer och marknadsföring, men som i allra högsta grad påverkar upplevelsen. Med datorlådor utgör dessa en så stor del av det totala intrycket att jag istället valt ovanstående rubrik på denna sida. Förhoppningen är att lyfta några av de praktiska aspekter som följer med Evolv mATX Tempered Glass.

evolv-matx-tg-front-side-view-05.jpg

Med rätt förberedelser (läs manualen och plocka bort alla yttre paneler) är Evolv mATX TG en angenäm låda att bygga i. Det är enkelt att få till ett snyggt bygge utan särskilt stora ansträngningar, och det är tveklöst ett chassi som står ut på DreamHack eller det lokala LAN-partyt.

Men det är svårt att bortse från att det är ett relativt osmidigt chassi att hantera. Till att börja med drar glaspanelerna förstås åt sig alla fingeravtryck inom en mils avstånd, så vill du inte ägna dagarna åt att torka av dem bör endast själva kanten vidröras när man hanterar dem.

evolv-matx-tg-fingerprints.jpg

Fingeravtryck – här förstärkta av solen – får man räkna med.

Förutom fingeravtryck och att man i praktiken oftast behöver hänga av sidopanelerna – och lägga undan dem på ett säkert sätt – vid arbete i lådan, har också svårigheter relaterade till att flytta datorn framträtt under testets gång.

Att vikten ligger i den övre delen av spektrat för Micro ATX-chassin är inget stort problem, utan det huvudsakliga gisslet är istället att det inte finns något naturligt sätt att lyfta det. Varken fram eller bak finns någonting som går att ta ett bra grepp under, så antingen får datorn lutas åt sidan eller lyftas i långsidorna, under sidopanelerna. Det sistnämnda är inte bara ett klumpigt och riskabelt sätt att bära datorn på, det innebär dessutom att handavtryck på glaset kommer som ett brev på posten. Fractal Designs överdimensionerade bjässe Core 3300 är enklare att lyfta, och så borde det inte vara.

evolv-matx-tg-front-side-view-01.jpg

Lägg därtill den konstanta oron över att råka krossa eller repa glaspanelerna, så är det lätt att inse att man bör vara väl bevandrad innan köp av Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass. För den som är medveten om nackdelarna är det dock ett roligt och häftigt chassi som säkert kommer stå som grund för många vackra byggen.