Montering av komponenter

För att sätta Evolv mATX Tempered Glass på prov som skelett för ett datorsystem plockade jag fram ett gammalt mATX-moderkort jag hade liggande samt mitt gamla Radeon HD 7970 av referensdesign – ett relativt långt kort som med sina 27,5 cm representerar en stor andel av alla existerande grafikkort. Närmare bestämt byggde jag följande dator i Evolv mATX TG:

Typ av komponent

Namn

Processor

Intel Core i3‑2100 "Sandy Bridge"

Moderkort

MSI H67MA‑E45

Minne

2× Corsair Vengeance DDR3 Low Profile

Grafikkort

Sapphire Radeon HD 7970 (referens)

Nätaggregat

EVGA Supernova G2 850W
EVGA White Power Supply Cable Set

Lagring

2× Corsair Force GT 120GB

CPU-kylare

Cooler Master Hyper 212 Evo

Att få in ovanstående komponenter var inga problem. Passformen är god och utrymmet fullt tillräckligt för att kunna bygga bekvämt. Den i moderna datorlådor vanligt förekommande specialdistansen i mitten av moderkortsplåten underlättar monteringen av moderkortet, och montering av grafikkort och CPU-kylare är inga problem.

Som tidigare nämnt bör glassidorna lyftas av när det ska utföras stora ändringar i datorn, då de annars är frustrerande i vägen och löper oroväckande stor risk att gå sönder. Se då till att hänga av båda sidopanelerna, annars förskjuts chassits tyngdpunkt så mycket att det faktiskt välter om den kvarvarande sidopanelen öppnas. Det är också värt att nämna att sidorna är som lättast att hänga av om takpanelen först avmonteras.

evolv-matx-tg-cable-management-overview-no-glass.jpg

Ett för kabeldragning bättre anpassat moderkort rekommenderas.

evolv-matx-tg-cable-management-bottom.jpg

HD Audio- och frontpanelskablarna.

evolv-matx-tg-cable-management-overview.jpg

Med glaset på.

Phanteks har försett Evolv mATX TG med de sedvanliga kabeldragningshålen, och undertecknad tycker att de lyckats bra med placering, storlek och utformning av dem. Såväl 24-pinskabeln som EPS12V, SATA och HD Audio går smidigt att dra med tillfredsställande resultat.

evolv-matx-tg-cable-management-24-pin.jpg

Den uppmärksamme kanske lägger märke till att både 24-pinnaren och EPS12V/ATX12V till moderkortet är lite krystat dragna. Det beror framförallt på detta specifika moderkorts design. På de flesta modellerna sitter kontakterna högre upp och därmed bättre till i relation till kabeldragningshålen. Även strömkabeln till grafikkortet lämnar en del att önska, men det var den som fanns till hands.

evolv-matx-tg-cable-management-behind-motherboard.jpg

Kabeldragningen bakom moderkortet förenklas kraftigt med hårddiskburen borttagen.

Att dra kablarna bakom moderkortsplåten var inga problem, tack vare Phanteks utmärkta kardborrebandsfästen och det stora överblivna utrymmet efter hårddiskburen. Här syns det också tydligt att ett synnerligen exotiskt moderkort krävs för att kylarfästet inte ska exponeras av det för ändamålet utstansade hålet i moderkortsplåten.

evolv-matx-tg-back-side-view-ssds.jpg

Den högra sidopanelen är som sagt designad för att SSD-enheter monterade bakom moderkortsplåten ska synas. Därför valde jag att montera två färgstarka enheter i form av Corsair Force GT, som syns tydligt på bild. Vid närmare inspektion kan jag konstatera att kablarna till SSD-enheterna döljs alldeles utmärkt och det ser ut precis som man vill – om man överhuvudtaget gillar tilltaget. Jag kan tänka mig att många är delade i frågan.

evolv-matx-tg-psu-hdd-cage-clearance.jpg

Utrymmet mellan hårddiskburen och ett 180 mm långt nätaggregat. Lycka till!

Nätaggregatet monteras inifrån. Man har alltså inte hakat på trenden att låta det skjutas in bakifrån, som till exempel Fractal Design och NZXT kör med. I vad undertecknad ser som normala fall är detta inget problem, men om man absolut vill ha hårddiskburen kvar kan det bli lite knepigt att få nätaggregatet på plats.

Jag skulle framförallt verkligen rekommendera att man tänker både en och två gånger innan man satsar på kombinationen djupt nätaggregat och hårddiskbur i Evolv mATX TG. Med hårddiskburen på plats är det på gränsen att man överhuvudtaget kan få in ett 180 mm långt nätaggregat på ett praktiskt genomförbart sätt.

Detta är inget undertecknad kommer dra av poäng för, då problemet enklast undviks genom att plocka hårddiskburen, eller näst enklast genom att välja ett grundare nätaggregat – exempelvis ett Corsair RM650x (160 mm), som bör räcka gott i de allra flesta fall. Räcker inte 650 W bör hårddiskburen redan vara kastad all världens väg i vilket fall.

Belysning

Ett av paradnumren med Evolv mATX TG är ju den medföljande LED-belysningen. Det man får är två gummerade, platta RGB-remsor på omkring 35 cm (cirka 40 cm inklusive kablage), och till undertecknads stora förtjusning är dessa utrustade med magneter, så att montera dem i chassit är busenkelt. Riktigt bra lösning av Phanteks.

evolv-matx-tg-led-strip.jpg

Som av en händelse fanns det ett perfekt hål att dra LED-slingan genom.

evolv-matx-tg-led-demo.jpg

Det är svårt att fånga på bild på ett bra sätt, men belysningen går inte att klaga på.

Själva chassit är väl anpassat för dessa LED-slingor. Jag hittade snabbt ett naturligt sätt att montera dem längs kanten närmast glaspanelen så att de inte syns, samtidigt som de lyser upp komponenterna på ett bra sätt. Det är även enkelt att ansluta slingorna till varandra och/eller till den inbyggda LED-kontrollern, då Phanteks skickar med två förlängningskablar.

Ljudnivå

Som tidigare nämnt finns ingen ljuddämpning i Evolv mATX TG. Undertecknad har inga problem med detta, ty var skulle den sitta och hur mycket skulle den hjälpa i ett i övrigt öppet chassi? Det är helt enkelt upp till entusiasten att välja tysta delar i den mån det är viktigt.

De medföljande fläktarna förtjänar beröm, då de håller en mycket behaglig ljudnivå och ljudbild vid 7 V och knappt är möjliga att höra ens om man försöker vid 5 V (i en lägenhet i centrala stan). Vid 12 V får man veta att man lever, men ljudnivån är ändå acceptabel, särskilt då den inte bör vara något större problem vid spelande med spelets ljud i lurarna eller högtalarna. Man får se till att ha ett moderkort med stöd för fläktstyrning via spänningsreglering eller någon form av fläktkontroller eller motstånd, för en sådan följer inte med.

Undertecknad utgår från att de flesta som köper Phanteks Evolv mATX TG kommer ersätta de medföljande fläktarna med en särskild modell uttänkt för att passa in i ett tema, men det är alltså inget måste även om man är ute efter låg ljudnivå. Poäng till Phanteks.