Interiör

Nu när vi vet lite vad Evolv mATX Tempered Glass är för chassi är det dags att ta en titt inuti det och se vilka intryck som uppenbarar sig.

evolv-matx-tg-side-view-layout.jpg

Layout

Interiören i Evolv mATX TG påminner mycket om flera andra populära chassin som släppts de senaste åren, genom en kåpa som delar chassit i två kammare: en för själva datorsystemet och en för nätaggregat och lagringsenheter. Undertecknad är klart positiv till detta, då nätaggregat med tillhörande kablar sällan är särskilt snygga att se på.

evolv-matx-tg-psu-shroud.jpg

Här har dock Phanteks gjort ett designval jag inte begriper – kåpan har ett utskuret hål just där nätaggregatet sitter. Sedan när har nätaggregatet varit en komponent man bryr sig så mycket om rent estetiskt? Vanligen är ju deras utseende dessutom i bästa fall neutralt. I mina ögon hade det varit klart snyggare utan hålet.

En betydligt bättre egenskap är det andra hålet i kåpan som är täckt med en löstagbar täckplåt, precis som i Fractal Design Define C. Förutom det uppenbara syftet, nämligen att kunna få plats med en 360 mm-radiator i fronten, kan detta hål vara till stor hjälp vid kabeldragning samt montering av pump för vattenkylning.

Tyvärr har Phanteks gjort en liten miss här då den ena skruven som håller fast täckplåten sitter precis vid moderkortsplåten, vilket gör det svårt att komma åt den när ett moderkort är monterat. En verktygslös design, eller en mer lättåtkomlig placering av skruvarna, hade varit fördelaktigt.

evolv-matx-tg-ceiling-clearance.jpg

Vid inspektionen av layouten framträder även en anledning till att Phanteks nya skapelse upplevs så stor: utrymmet mellan moderkortet och innertaket är ungefär 65 mm – det största undertecknad sett i ett normalt chassi. Här finns alltså möjlighet att montera en nästan orimligt tjock radiator.

evolv-matx-tg-hdd-cage.jpg

Under kåpan finns en hårddiskbur med verktygslösa vibrationsdämpade snabbfästen för två 3,5-tumsenheter och skruvhål för 2,5-tumsenheter. Denna var det första som togs bort när undertecknad förberedde chassit för montering av komponenter.

Mitt allmänna råd är att helt enkelt skippa hårddiskar och gå ren SSD, då Evolv mATX TG i mina ögon är ett showcase-chassi som främst bör införskaffas av entusiaster med en tydlig tanke med bygget. Det är ingen dussinlåda som köps för att bara kasta in lite standardkomponenter i. Det finns lämpligare chassin för sådana syften, som inte minst är betydligt enklare att hantera och förflytta.

Det går förstås att trycka in en eller två skrammeldiskar om man verkligen vill, men då offras många trevliga kubikcentimetrar utrymme som är till stor hjälp vid kabeldragning. Utan hårddiskburen blir den proceduren mycket enklare, och det är som tur är enkelt att plocka bort den. Värt att nämna är att fyra av skruvarna som behöver skruvas loss sitter på chassits undersida.

evolv-matx-tg-cable-management-behind-motherboard-tray.jpg

Kabeldragning

Bakom moderkortsplåten finns som vanligt utrymme för kabeldragning. Cirka 25 mm finns att jobba med, vilket är fullt tillräckligt. Tack vare kåpan som täcker nätaggregatet finns också rejält med utrymme för undangömning av kablar och dylikt – som sagt, om hårddiskburen plockas bort.

Något som bör has i åtanke är att kraften som sidopanelen hålls fast med inte är oändligt stor, vilket innebär att det inte går att stänga dörren om tjocka eller styva kablar sticker ut för mycket. I Evolv mATX TG är det således extra viktigt att vara noggrann med kabeldragningen, även bakom moderkortsplåten.

evolv-matx-tg-fan.jpg

Kylning

Phanteks skickar med två av sina egna 140 mm-fläktar, utan PWM-styrning. En fram och en bak. Totalt sett finns det möjlighet att montera tre 120 mm-fläktar fram, två i taket och en bak, alternativt två 140 mm-fläktar fram, två i taket och en bak. Även 130 mm-fläktar går faktiskt att montera. Alla fläktar kan justeras i höjd- respektive längdled med stor flexibilitet.

Phanteks Evolv mATX TG är ett brett chassi, vilket användaren får viss valuta för. Hela 192 mm höga processorkylare får plats enligt Phanteks. Guldstjärna till den som hittar en högre.

För entusiaster med gott om tid och pengar erbjuds givetvis goda möjligheter till vattenkylning, precis som förväntat med tanke på chassits design. Alla de traditionella ställena för montering av radiatorer finns tillgängliga enligt följande:

120 mm-fläktar

140 mm-fläktar

Fronten

360 mm

280 mm

Toppen

240 mm

280 mm

Bak

120 mm

140 mm

För att montera en 360 mm-radiator i fronten måste plåten tas bort i nätaggregats-kåpan. En 280 mm-radiator bör gå in med plåten kvar, beroende på hur den är designad. Plåten kan behöva plockas bort för att gängorna ska kunna kommas åt.

evolv-matx-tg-top-radiator-motherboard-clearance.jpg

En Alphacool NexXxos ST30 240 mm monterad i taket på Evolv mATX TG.

Utrymmet som sparas av Micro ATX, jämfört med ATX, har Phanteks som sagt i princip använt till att skapa potential för redigt tjocka radiatorkonfigurationer i taket. Man får anstränga sig för att misslyckas med radiatormontering där. Förutom att de lämnat 65 mm mellan moderkortet och taket är chassit såpass brett att 120 mm-radiatorer i taket hamnar precis utanför I/O-plåten, alltså en bra bit ut från moderkortet, så de kan i praktiken vara hur tjocka som helst. 140 mm-radiatorer hamnar förstås ett par centimeter närmare moderkortet, men även då finns utrymme för det mesta. Det gäller bara som vanligt att se upp för utstickande kylflänsar på spänningsregleringen och dylikt.

Även i fronten finns gott om utrymme, där det dock är viktigt att välja ett grafikkort av lämplig längd samt anpassa loopen i övrigt efter det utrymme som finns. Enligt manualen anges 319 mm maxlängd för grafikkort, vilket stämmer väl om det mäts med en fläkt monterad i fronten. Reservoarmontering bakom frontradiatorn kräver således att valet av grafikkort och reservoar tänks igenom.

Om undertecknad hade byggt vattenkylning i Evolv mATX TG hade pumpen placerats under nätaggregatskåpan, framför nätaggregatet. Det är inga som helst problem att få in till exempel en stående Heatkiller D5 Top med ett par centimeter tillgodo för vibrationsdämpning (utan monteringsbracketen).