Funktionalitet och hantering

Nu är det dags att ta en titt på chassits funktioner och hur det är designat. Både den ena och den andra finessen verkar som sagt ha smugits in i Evolv mATX Tempered Glass, vilket ur en entusiasts perspektiv förstås är spännande.

evolv-matx-tg-front-side-view-panel-open.jpg

Chassits sidor fortsätter att stå för de utmärkande dragen. Monteringsmekanismen är inte av det traditionella slaget, utan glasskivorna är monterade med gångjärn i chassits bakkant och öppnas som dörrar. De hålls stängda med magnetisk kraft, så att öppna Evolv mATX TG är nästan löjligt enkelt så länge ingenting blockerar dörrens svängrum. För en dator som står trångt är en klassisk chassisida att föredra.

evolv-matx-tg-front-view-side-panels-open.jpg

Se upp för dårarna!

Att ha två stora chassisidor pekandes rakt ut från chassit är enligt min upplevelse olämpligt vid arbete i datorn, i synnerhet när de är gjorda av glas. Risken är helt enkelt för stor att de skulle råka förstöras i ett ögonblick av oaktsamhet. Som tur är går det relativt enkelt att hänga av dem, på samma sätt som en vanlig dörr i ett hus, och lägga dem åt sidan. Gångjärnen behövs inte skruvas av som jag i ett slag av hjärnbrist först trodde.

Just glasskivorna gör Evolv mATX TG till ett chassi som bör hanteras med yttersta försiktighet och riskmedvetenhet. Att ställa chassisidorna på golvet lutade mot en vägg är exempelvis som gjort för katastrof, men att lägga dem på sängen kan också sluta riktigt illa. Inte ett chassi för den impulsive eller orolige skulle jag säga.

evolv-matx-tg-top-panel-screw.jpg

En klassisk tumskruv håller fast takpanelen.

Förutom sidorna går det även att ta av aluminiumpanelerna på taket och fronten. Den sistnämnda avlägsnas genom att gripas tag i längst ned och sedan dras utåt. Taket är fastlåst med en tumskruv längst bak, som måste skruvas loss innan det går att dra det bakåt och sedan lyfta det. Egentligen helt onödigt och smått ironiskt, då taket sitter stadigt utan skruven, samtidigt som de ömtåliga sidorna öppnas betydligt enklare. Allt detta står i den medföljande manualen – läs den först!

Rent allmänt måste en varm rekommendation framföras att faktiskt läsa manualen innan det börjas slita och dra på måfå. Risken är annars att något förstörs helt i onödan. Undertecknad rekommenderar också att alla paneler avlägsnas innan bygge påbörjas, av smidighets- och säkerhetsskäl.

evolv-matx-tg-dust-filter.JPG

Dammfilter av god kvalitet finns bakom frontpanelen och i bottnen under nätaggregatet. Någon ljuddämpning finns inget spår av, vilket är rimligt med tanke på chassits utseende och målgrupp. Återigen är det viktigt att förstå vad Evolv mATX TG är för slags chassi innan köp.

Frontpanelens montering påminner om den vi sett på många andra chassin, till exempel Fractal Design Define C, men är inte helt identisk. På Evolv mATX TG är konstruktionen inte helt stadig, vilket gör att frontpanelen upplevs sitta lite löst – det går att vicka den upp och ner.

evolv-matx-tg-front-view-top.jpg

Högst upp på frontpanelen finns en lucka som döljer två USB 3.0-portar samt ljud- och mikrofonuttag när de inte används. Undertecknad bedömer att den antagligen kommer stå öppen konstant om portarna på framsidan används, men att det helt klart är en positiv funktion som kommer väl till pass när datorn ska visas upp. När luckan öppnas och stängs märks det för övrigt att frontpanelen inte sitter helt stadigt fast i stommen.

evolv-matx-tg-front-view-top-ports-visible.jpg

Bakom luckan finns förutom portar en ensam knapp. I manualen står det att denna styr den inbyggda LED-kontrollern enligt följande beskrivning:

  • Long Press: On/Off

  • Short Press (<1sec): Choose LED Color (10 colors)

  • 2 Sec Press: Choose Mode

    • Mode 1: Static

    • Mode 2: Breathing

    • Mode 3: Color Cycle

Flera olika effekter finns alltså att tillgå för allt från stilfull belysning till fullfjädrat nörddisko. Med följande videoklipp gör undertecknad ett försök att demonstrera dessa, med reservation för att det är svårt att fånga på video.