Sedan lanseringen av Windows 10 har många riktat kritik mot Microsoft för att de samlar in information om användare. Enligt företaget själva görs detta för att uppmärksamma problem och utveckla operativsystemets funktioner, men exakt vilken typ av data det handlar om har inte varit helt tydligt.

Nu går företaget ut med vad de samlar in från de användare som väljer Basic-alternativet för telemetri i Windows 10:s kommande Creators Update. Enligt Microsoft ska det endast handla om sådant som är kritiskt för att operativsystemet ska hållas uppdaterat och säkert och mängden data de samlar in ska halveras.

Ändringarna implementeras i och med Creators Update, vilken även ska ge användare mer kontroll över informationen som samlas in. Denna ska lägga till fler sekretessinställningar i operativsystemet, där användarna bland annat kan ta bort sådant som samlats in om dem.

Windows 10 Creators Update släpps den 11 april och kommer med flera nyheter, som Game Mode och stöd för kommande Windows Mixed Reality-headset.