Sedan sex år tillbaka är Unity den skrivbordsmiljö som används som standard i det Linux-baserade operativsystemet Ubuntu. Arbetet på vad de kallar för Unity 8 har pågått under en längre tid och det skulle bli den första versionen där stationära datorer och mobila enheter använder en gemensam fönsterhanterare.

I ett inlägg på företagets webbplats meddelar nu dock Canonicals och Ubuntus grundare Mark Shuttleworth att de avslutar utvecklingen av Unity 8 och från och med Ubuntu 18.04 kommer de gå tillbaka till skrivbordsmiljön Gnome. Istället ska de satsa på de områden som är mest lönsamma för företaget och hjälper dem att växa, såsom molnet och Internet of Things.

The choice, ultimately, is to invest in the areas which are contributing to the growth of the company. Those are Ubuntu itself, for desktops, servers and VMs, our cloud infrastructure products (OpenStack and Kubernetes) our cloud operations capabilities (MAAS, LXD, Juju, BootStack), and our IoT story in snaps and Ubuntu Core.

Samtidigt meddelar Shuttleworth att utvecklingen av Ubuntu Touch för smarta telefoner och surfplattor även det läggs ner. Enligt honom har inte satsningen blivit den framgång de hoppats på och ytterst få tillverkare har visat intresse för plattformen och istället valt Android då det ses som ett säkrare kort.