Microsofts operativsystem Windows har länge varit det dominerande operativsystemet sett till andel användare och är än idag det största när det kommer till datorer. De har dock fått konkurrens på senare år med introduktionen av smarta telefoner och nya operativsystem i form av Android och Ios.

Enligt statistik från StatCounter har nu Windows för första gången hamnat på andra plats när det kommer till operativsystem som används för att komma ut på internet, där Android numera är det största. Android har i StatCounters senaste mätningar 37,93 procent av marknaden, vilket är marginellt högre än samma siffra för Windows, vilken ligger på 37,91 procent.

En av de största anledningarna som anges till detta är den växande marknaden för smarta telefoner och surfplattor, där Android står för nästan två tredjedelar av marknaden. Även minskande försäljning av bärbara och stationära datorer nämns som en anledning, då allt fler använder internet via telefoner och liknande.

När det kommer till stationära och bärbara datorer är dock Windows fortfarande det överlägset största operativsystemet med 84 procent av marknaden världen över. Konkurrenten Apples operativsystem OS X utgör fortfarande en relativt liten del av marknaden för stationära datorer, med cirka 12 procent.