Inom de kommande månaderna väntas AMD lansera ett flertal nya grafikkort, bland annat fyra nya modeller i Radeon RX 500-serien. Denna baseras på den äldre arkitekturen Polaris och erbjuder inga större nyheter. Utöver detta har de även Radeon RX Vega, vilket blir en helt ny arkitektur med en rad förbättringar.

Än så länge är väldigt lite känt om den nya arkitekturen, men under en teknikkonferens i Peking avslöjade nyligen AMD att de nya modellerna utrustas med 4 och 8 GB grafikminne. Radeon RX Vega använder sig av en ny typ av minneskontroller kallad High-Bandwidth Cache Controller (HBCC), vilken ska kunna utnyttja det tillgängliga minnet och bandbredden mer effektivt.

Den ökade effektiviteten tros vara det som gör det möjligt för AMD att välja den numera ovanliga grafikminnesmängden 4 GB och ändå få ut hög prestanda. Under samma konferens meddelade även AMD att Radeon RX Vega kommer lanseras för bärbara speldatorer där HBM2-minnets mer kompakta design väntas ha en stor fördel jämfört med GDDR5.

Pris och lanseringsdatum för Radeon RX Vega är ännu inte känt, men tidigare uppgifter talar för en lansering någon gång under maj månad.