Slutsats och sammanfattning

Linksys Velop är riktad mot användare som av olika skäl föredrar att köra sina enheter över Wifi eller som av olika anledningar kanske inte har möjlighet att dra Ethernet-kabel överallt. I ett sådant läge har 5 GHz-bandet egentligen bara en enda nackdel jämfört med 2,4 GHz-bandet: det är relativt svårt att få fullgod täckning över någon större area.

Den typ av Wifi-extenders som funnits sedan länge löser problemet med täckningen, men sättet de jobbar på kapar i praktiken nätets kapacitet till hälften. Detta löser den nya generationen mesh-nätverk genom att introducera ett separat nätverk för bakplan.

Velop stödjer både 2,4 GHz-bandet och 5 GHz-bandet, men som mycket annat med denna produkt är grundtanken att användaren inte ska behöva bry sig alls om detaljer. Velop ser till att varje enhet är ansluten på bästa sätt, något som justeras dynamiskt vid behov.

three_nodes_large.png

Omdöme
Visst skulle man kunna hävda att det hade varit trevlig med en USB-port för att koppla in exempelvis en extern hårddisk. Samtidigt ser jag mycket hellre produkter som utför en sak och löser den specifika uppgiften med bravur och jag måste säga att Linksys har lyckats med detta.

Prislappen kan vara lite avskräckande, men jämfört med konkurrenterna som använder samma teknik är det tyvärr samma nivå även där. Prisnivån kan ändå justeras ned en del.

Denna testpilot har använt paketet med tre enheter, men i fall där det överhuvudtaget finns täckning i alla rum med en åtkomstpunkt lär det räcka med två Velop-enheter. Om behovet av en extra enhet uppstår vid ett senare tillfälle är det även möjligt att köpa enstaka separat.

Priset till trots är Linksys Velop en lysande produkt som gör det den ska på ett smidigt och användarvänligt sätt och jag kan därför med varm hand rekommendera denna.

Fördelar

  • Superenkel installation

  • Perfekt stabilitet under testperioden

  • Väldigt bra bandbredd

  • Små enheter som ger lättare placering

Nackdelar

  • Tar en del tid att sätta upp varje enhet

  • Tekniken är ny och därför relativt dyr

Lägsta pris vid publicering: 2 990 kronor (1 pack), 4 990 kronor (2 pack), 6 990 kronor (3 pack)