Installation

Komma igång

Linksys nstallationsguide är en riktigt slimmad historia. Det enda som egentligen sägs är: ladda ner vår applikation som finns för Android och Ios, vilken hämtas från Google Play eller App Store. Man möts även av samma meddelande om man pekar sin webbläsare till IP-adressen för en Velop-enhet när installationen är klar.

http.PNG

Detta visas om man pekar webbläsaren till en Velop.

Det enda egentliga kravet på mobilenheten är Bluetooth då detta används för att kommunicera med den Velop-enhet som för tillfälle installeras. Bilderna i denna artikel är tagna från iOS versionen.

Huvudenheten

Den första enheten som installeras måste anslutas till den modem/router som ansluter fastigheten till internet. Här förväntas man använda trådbundet nätverk och varje Velop-torn är utrustad med två 1 Gbit/s Ethernet-portar, varav en alltså försvinner här.

Har enheten som ansluter mot internet redan Wifi-stöd kan man egentligen stänga av det. Tanken med ett system som Linksys Velop är att ge illusionen av att ett och samma Wifi-nät sträcker sig över hela fastigheten och det med god mottagning i alla lägen.

Att genomföra installationen är en barnlek. Mobilapplikationen går pedagogiskt igenom varje steg och man får feedback från aktuellt Velop-torn i form av att LED-lampan på toppen lyser eller blinkar med en viss färg. Applikation berättar hela tiden vilken färg och beteende som förväntas i aktuellt tillstånd.

Nu gör man typiskt bara installationen en gång, men det måste ändå nämnas att det tar sin lilla stund att sätta upp varje enhet, mellan fem till tio minuter. När man väl är färdig med hela installationen tvingas man även direkt vänta in en uppdatering till senaste mjukvaran vilket lägger på fem till tio minuter till. På det stora hela ett mindre problem, framförallt när allt är så väl beskrivet.

IMG_0874.PNG
IMG_0875.PNG
IMG_0876.PNG
IMG_0877.PNG
IMG_0878.PNG
IMG_0879.PNG
IMG_0894.PNG
IMG_0895.PNG
IMG_0896.PNG
IMG_0897.PNG

Satellitnod(er)

När installationen av första enheten är klar ger applikationen lite tips på lämplig placering av satellitnoderna. Användaren uppmanas välja relativt centralt belägna platser och enheten ska helst placeras så det finns fritt spelrum så långt och i så många riktningar som möjligt. Placering av satellitnoder förenklas av att det i normalfallet endast blir en enstaka sladd som går till strömadaptern.

När man valt en plats blir de en stunds väntan medan bandbredden mot den första Velop-enheten testas, det vill säga bandbredd över bakplan. Är det dåligt uppmanas man flytta enheten lite och är det bra är installationen av denna satellit klar.

IMG_0898.PNG

Tips på placering.

IMG_0899.PNG

Menyn för att administrera ett installerat Velop-nät.

Huvudenheten är belägen i vardagsrummet på övervåning. Det enda rummet med riktigt dålig täckning är tvättstugan på våningen under och atelliten placerades därför i hallen precis utanför denna. Jag var tvungen att ha enheten i hallen för att nå god bakplans-bandbredd.

Hur många Velop-enheter behövs?

Jag har fått tre enheter skickade till mig, men jag ser egentligen ingen poäng med att använda fler än två Velop i min bostad.

Hur många enheter som behövs beror väldigt mycket på fastighetens utformning, storlek samt mycket på hur välplacerad centralenheten är ur ett Wifi-perspektiv. I mitt fall sitter centralenheten på övervåningen som har en väldigt öppen planlösning, något som är väldigt fördelaktigt för ett trådlöst nätverk.