Hur fungerar det?

Tidigare teknik

En traditionell repeater för trådlösa nätverk växlar mellan att ta emot paket för att sedan återutsända detta för att nå enheter som är längre bort från paketets avsändare. En sådan lösning är väldig rättfram men etern är ett delat medium och ett sådant arbetssätt halverar därför kapaciteten hos nätet.

Mesh-nätverk

Linksys Velop till hör en ny generation enheter där man använder ett ”osynligt” nätverk över 5 GHz-bandet som bakplan, märkt ”backhaul” i illustrationen. Varje enhet har alltså tre separata radioenheter, de två övriga är en radio för 2,4 GHz bandet samt en för 5 GHz bandet som är synliga för trådlösa klienter i form av datorer, mobiler, etc.

linksys.png

Två Velop-enheter kan även kopplas ihop via Ethernet och i det läget används den länken som bakplan. Med en bra placering är det nog ändå inte värt besväret att börja dra Ethernet-kablar, då möjligheten till ett Ethernet-bakplan främst är en bonus för de som redan har dragit kablar. Ett av huvudnumren för denna produkt är trots allt att erbjuda en bättre upplevelse över Wifi. Att då helt kunna slippa kablar är i många fall ett självändamål.

Jämfört med traditionella extenders/repeaters så är den stora skillnaden här att ett separat trådlöst nätverk över 5 GHz används för att koppla ihop Velop-enheterna. Detta 5 GHz-nätverk går på en annan kanal jämfört med det 5 GHz-nätverk som användarens normala enheter utnyttjar. Båda näten kan därför jobba oberoende av varandra.

Tidigare lösningar delade upp bandbredden över Wifi mellan backhaul och vanlig trafik. Effekten av detta är att man aldrig kan nå över halva bandbredden hos de enheter som går via en extender/repeater.

Konkurrenter

Det finns konkurrerande produkter som utrustat enheterna med 3x3 MIMO i bakplan, något som ger en maximal länkkapacitet på 1300 Mbit/s. Linksys Velop använder 2x2 MIMO hos alla radiolänkar, vilket ger en maximal länkkapacitet i bakplan på 887 Mbit/s.

En högre kapacitet i bakplan är absolut ett plus i vissa lägen, men ett problem med MIMO är att högre antal rumskanaler kräver en fysiskt större enhet då MIMO-tekniken måste ha ett visst avstånd mellan antennerna. Det krävs en separat antenn per MIMO-nivå, så två stycken för 2x2 och tre stycken för 3x3. Linksys har i detta fall prioriterat ett mindre format.

Länkhastighet kontra upplevd hastighet

Tänk på att att mängden användardata som kan skickas över luften i praktiken är drygt hälften av länkkapaciteten. Applikationer ser därför som mest 400-500 MBit/s över ett 802.11ac nätverk med 2x2 MIMO som har maximal länkkapacitet på 887 MBit/s.