I början av 2016 lanserades RTS-spelet Ashes of the Singularity och har sedan dess varit vanligt förekommande i tester vid nya processor- och grafikkortslanseringar. Detta då speltiteln var ett av de första att implementera grafikgränssnittet DirectX 12.

Utvecklarna Oxide Games har sedan en tid tillbaka haft ett nära samarbete med hårdvarutillverkaren AMD, där spelet bland annat medföljer vid köp av en AMD FX-processor i vissa regioner. Nu meddelar de att den senaste uppdateringen till expansionen Ashes of the Singularity: Escalation kommer med en rad optimeringar specifikt anpassade för AMD:s senaste Ryzen-processorer.

Enligt AMD själva ska den nya uppdateringen ge upp till 33 procent bättre prestanda i vissa specifika scenarion i upplösningen 1 920 x 1 080 och grafiken inställd på "High".

Tekniksajten Tom's Hardware har utfört tester med den nya uppdateringen och resultaten visar på en förbättring på cirka 16 procent, med både högre och stabilare bilduppdatering. Testerna är dock gjorda med de högre grafikinställningar, vilket förklarar den lägre siffran.

Uppdateringen är endast för den fristående expansionen Ashes of the Singularity: Escalation, vilket innebär att originalspelet från 2016 inte får samma prestandaförbättring. Förutom Oxide Games har även Total War-utvecklarna Creative Assembly meddelat att de arbetar på optimeringar för AMD Ryzen.