Färgkvalitet

Acer ET430K har tillräcklig färgkvalitetet för att agera skärm för fotoredigering, video och grafiskt arbete. Det kräver dock att några inställningar genomförs. För exakthet i färgerna krävs också att man ger sig på skärmen med mätutrustning. ET430K är däremot inte en yrkesskärm.

Har du ännu högre krav på perfektion, till exempel att undvika kvardröjande skuggbilder och de horisontella banden vi noterade i testbilder, är nog detta inte skärmen för dig. Men som en allroundskärm betraktat är den färgmässigt mycket bra.

acer_et430k_supersharpness_on.jpg

Direkt ur kartong lägger ET430K på ett onödigt skärpefilter kallat Super Sharpness och det tuggar sönder bilden.

acer_et430k_supersharpness_off.jpg

Avstängt ser det ut som det ska. Super Sharpness-”finessen” tenderar dock att hoppa igång av sig självt när man växlar bildlägen.

Det första vi noterar när vi drar igång skärmen är däremot att bilden är fel. Märkliga, mörka konturskuggor märks runt text och grafik och text på vit bakgrund är tunnare och otydligare än väntat. Svaret är att en funktion som heter Super Sharpness är igång och den gör precis detta med bilden. Man kan fundera på varför de tagit beslutet att aktivera en sådan funktion som förval. Stäng av säger vi.

Fabriksinställningen behöver ändras

Standard-läget ger oss från början en helt rimlig bild, aningen blå men inte tokfel. Börjar vi ändra något, som att stänga av Super Sharpness, kommer denna ändring automatiskt bli User-läget.

Tyvärr noterar vi en bugg och det är att om du växlar till ett annat bildläge och sedan tillbaka till User-läget kommer de ändringar du gjort inte längre stämma. Du måste in i menyerna och kontrollera att alla inställningar är vad de ska vara. Så skriv upp dem och ha dem tillgängliga.

acer_et430K_matning_default.png

Det finns ett tvåpunkters reglage för vitbalansen i form av Color Temp: User där vi kan justera RGB-balansen som Gain och Bias. Vanligtvis används dessa för att balansera i ljusare delar respektive mörkare delar av gråskalan. Fast båda reglagen påverkar hela skalan, där Bias har lite mer inverkan på skuggtoner men inget reglage har riktigt kontroll över de ljusaste nyanserna.

Nivåmässigt klipper skärmen precis den sista nivån och digital 254 och sänkt Contrast-reglage tar inte fram den nivån tydligare. När vi testar får vi vitbalansen fullt rimligt mot D65 och det räcker med att dra i Gain-reglagen och framför allt sänka hos blått, då ursprungsläget för Color Temp. User ger en väldigt kall färgtemperatur.

Har möjligheterna till färgprecision

Efter detta får vi en närmast färgkorrekt bild inom rimliga gränser (delta-E 2000) och det går att med profilering gå ytterligare mer exakt. Särskilt om du har distinkta krav på tonkurva och att få så lite avvikelser som möjligt i ljusa nyanser. Även efter vi dragit i RGB-reglagen är ET430K fri från posterisering. Med möjlighet att köra 10 bitars signal över Displayport finns det alltså potential att använda färgprofiler för mer exakt färgåtergivning.

acer_et430K_matning_rgb-adjust.png

Det finns också reglage för mättnad – Saturation (magenta, gul) – så dessa reglage skulle i teorin kunna användas för att ringa in en mer exakt återgivning av färgnyanseringen.

Acer_et430K_CC_standard.png
Acer_et430K_CC_rgbadjust.png

Tyvärr bidrar dock dessa reglage till ännu större fel, som att man börjar klippa i någon färgkanal. Det är därför rekommenderat att man inte använder dessa alls. Sätter vi vitbalansen rätt blir ändå alla färger så pass korrekta att de små avvikelser vi ser ligger inom gränsen för det synbara.

Black Boost och Gamma

Det finns en bunt funktioner utöver dessa och de som är värda att ta upp är Black Boost och Gamma. Viktigast är Gamma-reglaget som finns tre steg, 1.8, 2.2 och 2.4-läget vilka mäter något ljusare tonkurva än vad de heter. Överlag kommer man närmast målet med 2.25-läget och det är det vi väljer. Då landar mätningen på 2.1-tonkurva och med 2.4-läget landar vi på en 2.3-kurva.

Den senare kan fungera lite bättre i ett mörkt rum för bästa kontrastupplevelse. Gamma 1.8-läget är egentligen bara användbart om du sitter med riktigt hög ljusstyrka i ett väldigt ljust rum.

acer_et430k_meny_sharpness.jpg

Snabbt navigerat menysystem underlättar när inställningarna ibland går sin egen väg.

Black Boost-reglaget lyfter upp mörka nyanser nära svart men får också bilden att klippa och skifta nära vitt så att de allra ljusaste nyanserna blir mer magenta/rosa. Black Boost på 5 är det normala läget och läge 4 kan även det användas.

ET430K har ett sRGB-läge men det är som i så många andra fall endast en gimmick. Det aktiverar en viss kombination av inställningar, i praktiken Standardläget med Brightness på 30 samt det onödiga Super Sharpness-funktionen igång. Helt meningslöst med andra ord.