Anslutningar och skalning

På baksidan av skärmen hittar vi en fullstor Displayport, en mini Displayport samt två stycken HDMI-anslutningar, varav alla fyra är kapabla till att köras i full fart om 3 840 × 2 160 pixlar och 60 Hz.

HDMI-anslutningarna klarar också HDCP 2.2-kryptering, ett krav för till exempel 4K-material från källor likt Netflix. Det fungerar också med 50 Hz utan problem, men tyvärr ingen framgång för den som vill ha ryckfri 24 Hz-uppspelning.

acer_et430k_kontakter.jpg

Två HDMI, Mini Displayport och Displyport är de aktiva anslutningarna. Strömförsörjning via vanliga trepolig nätbrunn.

Vi kan överklocka över Displayport men detta leder endast till att varje extra bildruta över 60 Hz hoppas över. Bilden blir då extremt ryckig istället och 60 Hz är den gräns som gäller. Däremot kan vi aktivera 10 bitars färgdjup över Displayport, så den extra bandbredden är inte helt bortkastad.

Det finns också här en Displayport-utgång, ironiskt nog den kontakt som sitter mest lättillgänglig av alla. Dock finns det inga referenser till hur den används eller kan tänkas användas. Upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz äter i vilket fall upp majoriteten av den tillgängliga bandbredden över Displayport.

Det finns även funktion för att lägga bild-i-bild men den är placerad djupt nere i menyerna och hyfsat pillig att aktivera. ET430K saknar adaptiv synkronisering, alltså ingen Freesync eller G-Sync, något som hade varit en önskvärd finess för den som tänker spela mycket på skärmen.

Välj rätt nivåer för HDMI

Det finns ett reglage under System och HDMI Black Level som växlar nivåomfång för skärmens HDMI-anslutning. Reglaget har dock inte effekt om vi kör RGB-signal, då förutsätter skärmen att det är datoromfång 0–255.

Kör vi YCbCr-signal från källan kommer Normal då att ge ett 0–255-omfång och Low ge ett 16-235-omfång. Reglaget är därför felkonstruerat då YCbCr-signal normalt är till för video och per definition 16–235-omfång. Behovet att växla nivåer gäller främst för RGB-signaler.

Kör du RGB-signal från källan behöver denna (alltså datorns grafikkort) köra fulla nivåer 0–255 för att det inte ska bli blaskigt på skärmen. Med YCbCr-signal ska den stå på Normal, men detta varierar med källan och kan också variera mellan vilken information som lämnas via EDID. Matchningsproblematiken blir man aldrig helt av med.

Håller full hd på pixelnivå

Skalning från 1 920 × 1 080 pixlar till panelens 3 840 × 2 160 pixlar sker utan synlig interpolering, det vill säga att det är så pixelmappat det kan bli när vi letar efter skalningsfel i testmönster. Med andra ord, kör du 1 920 × 1 080 pixlar beter sig skärmen som en 43-tums full HD-skärm.

Förvisso hjälper 4K-panelens fina pixelstruktur till att förmildra rutnätseffekten från mellanrummet mellan pixlarna. Men det ska också förtydligas att 1 920 × 1 080 effektiva pixlar på 43 tum och en halv meter från din näsa är just pixligt i ordets fulla bemärkelse. Det må fungera för att spela spel på relativt blygsamma grafikkort men det blir aldrig särskilt vackert på skrivbordsavstånd.

acer_et430k_skalning_1920.jpg

Skalningen är funktionell och gör att lägre upplösning i signalen inte blir ett stort bekymmer. Klick för tydligare bild.

acer_et430k_skalning_2560.jpg

Skalningen är funktionell och gör att lägre upplösning i signalen inte blir ett stort bekymmer. Klick för tydligare bild.

acer_et430k_cleartype_better.jpg

Skalningen är funktionell och gör att lägre upplösning i signalen inte blir ett stort bekymmer. Klick för tydligare bild.

Skalning från 2 560 × 1 440 pixlar (faktor ×1,5) är som väntat inte lika polerat och snyggt, men det fungerar och då framför allt med rimlig effekt i spel. Därför kan det vara en kompromiss för de tillfällen du kör spel och inte har det absolut kraftfullaste grafikkortet för att driva runt spel i 4K UHD.

Aldrig fel med saftigaste de grafikkorten

Bäst blir ändå spelen i äkta 4K-upplösning, så är det något som prioriteras är det viktigt att ha tillräcklig kraft i grafikkortet. Det går med ett GTX Titan X (Pascal) eller Geforce GTX 1080 Ti att driva flera moderna i spel i 4K och 60+ Hz med hög kvalitet på grafiken och så länge du undviker ultra-nivåer kommer också enklare grafikkort fungera. Ännu enklare och äldre grafikkort än så och du måste tumma på kvaliteten.

I övrigt innebär 3 840 × 2 160 pixlar på 43 tum en täthet om 102 pixlar per tum, vilket är litet glesare jämfört med 2 560 × 1 440 pixlar på 27 tum eller 1 920 × 1 080 pixlar på 21,5 tum.

Du får med andra ungefär samma pixeltäthet som utbudet av de allra vanligaste skärmarna därute. Du behöver därför inte skala om gränssnittet. Istället är det mest som innan med din gamla skärm, fast då mycket rymligare förstås.