Ljudtester

Så hur låter det då? Det spelar ju ingen roll om Sound BlasterX Katana är snygg och har bra funktioner om ljudet är undermåligt.

Jag bestämde att använda den med så många olika typer av media som möjligt.

Källa

Anslutning

Typ av material

PC

USB

Spel, Musik, Film

Xbox One

Optisk

Spel, Film via Plex och Netflix

Playstation 4

Optisk

Spel, Film via Plex

Samsung S7 Edge

BT4.2

Musik via Spotify

Det finns som sagt fyra förinställda ljudlägen lagrade på Sound BlasterX Katana. Förutom att du kan förändra dessa inställningar via Sound Blaster Connect kan du även lägga på mer eller mindre bas på ljudet (-4 till +4) direkt via fjärrkontrollen. Det gör att det är omöjligt att säga exakt vilken inställning passar just dig. Jag gillar lite mer bas så jag valde +1 på denna.

Spel

Spel är en typ av material som drar nytta av det virtuella surroundljudet. Även om effekten inte är enorm så märks det definitivt att ljudet hamnar lite annorlunda mot när du kör med vanliga stereohögtalare.

last_image.jpeg

Jag spelade främst FPS-spel som Battlefield 1 och Star Wars Battlefront och Sound BlasterX Katana hade inga problem att hantera den ofta kaotiska ljudbilden. "They Shall Not Pass"-DLC:t för Battlefield 1 har flera banor där marken bokstavligen exploderar runtom dig och ljudet som Katana kan pumpa ut är riktigt maffigt.

Jag kunde också använda surroundljud för att lista ut ungefär varifrån fiender kom när jag var nere i de tysta bunkrarna eller när hela slagfältet sveptes in i dimma. Även ett spel som Rezogun på Playstation 4 fungerade utmärkt med Sound BlasterX Katana

Efter att ha testat lite olika lägen så tyckte jag ändå att jag föredrog Cinema-läget mer än Gaming-läget, särskilt med lite extra bas.

Film

Jag valde att titta på ett antal filmklipp, hela filmer och tv-serier via både Plex och Netflix.

Även vid filmtittning så har vi nytta av det virtuella surroundljudet. Även här är det inte jättetydligt, särskilt jämfört med ett riktigt högtalarsystem med multipla högtalare. Det märks dock ändå, särskilt om du direkt jämför mellan ett par vanliga stereohögtalare.

Cinema-läget är även här den inställning som jag utgår ifrån. Det lyfter ut rösterna lite och med lite extra bas så blir ljudet precis så brett och maffigt som jag personligen gillar.

Musik

För att testa högtalaren med musik valde jag ett urval av låtar från olika genrer. Från min dator lyssnade jag på musik i FLAC-format samt strömmade från Spotify och via min mobiltelefon strömmade jag från Spotify och Google Music.

Två låtar jag alltid tar fram när jag ska testa högtalare är Woman in Chains av Tears for Fears och Mad World med Gary Jules. Dessa låtar kräver mycket av högtalarna eftersom de både har tysta partier där du vill höra varje enskilt instrument men även maffiga partier.

För musik föredrog jag Concert-inställningen, återigen med lite extra bas (okej, jag gillar bas).

Medan jag skrev färdigt den här artikeln satt jag och lyssnade på min 80-tals arenarockspellista på Spotify via telefonen (Bon Jovi, Def Leppard, Guns N' Roses, Queen, Metallica för att nämna några) och med en volyminställning på 10 (av 50) så rockade det ordentligt i min lilla man cave (= garaget).

Övrigt

Volyminställningarna går från 0 till 50. I praktiken är volymen så pass hög hos Sound BlasterX Katana att du väldigt sällan kommer att ha en högre volym än runt 20.