Mjukvara

Sound BlasterX Katana kan användas utan en dator, till exempel tillsammans med en Playstation 4 eller Xbox One. Då får du hålla tillgodo med de förinställda ljudinställningarna.

Vill du istället få möjlighet att anpassa ljudet mer så behöver du en PC och mjukvaran Sound Blaster Connect. Mjukvaran finns dock endast för Windows. Du kan fortfarande komma åt de anpassade inställningarna efteråt via en konsol.

dashboard_library.JPG

Katana kan lagra fyra stycken förinställda ljudinställningar. Den kommer med några stycken från början, till exempel Gaming för spel, men det finns fler i programmet och du kan även skapa dina egna.

eq.JPG
accoustic.JPG
dolby.JPG

Bland ljudinställningarna kan du leka med en equalizer, ställa in hur hur mycket Creatives ljudmotor ska påverka saker som plötsliga volymökningar och dialog samt Dolby-inställningar som främst påverkar hur stor skillnad du vill ha mellan tysta och högljudda partier i det du lyssnar på.

voice.JPG

Om du använder Katana via en dator kan du även använda en mikrofon. Du kan ställa in viss ljudreducering och även förställa din röst.

light.JPG

Sist men inte minst så har du möjlighet att anpassa LED-lamporna. Självklart kan du stänga av dem, men det finns annars en mängd olika typer av ljus du kan slå på. Vissa är mer användbara än andra.

Med tanke på att Creative har en egen DSP som jobbar med ljudet så tog jag nästan för givet att det skulle gå att ha en inställning där ljuset reagerar på ljudet men det saknas helt. Förhoppningsvis är det något som senare kan läggas till via en firmware-uppdatering.

Som jag ser det finns det många möjligheter med den funktionen. Ta till exempel ett skräckspel där lamporna är släckta när det är helt tyst och sen börjar blinka till när du hör ett plötsligt ljud. Eller varför inte låta lamporna lysa upp i ett FPS-spel när det skjuts runtomkring dig. Främst tror jag det skulle vara trevligt när du använder Sound BlasterX Katana tillsammans med musik.

När du ställt in dina inställningar så kan du spara allt som en ny profil som kan lagras på soundbaren.

Eftersom Sound BlasterX Katana fungerar utmärkt med konsoler så är det lite synd att det krävs en dator för att anpassa ljudinställningarna. En bättre idé vore att skapa en applikation som ansluter via Bluetooth och låter oss göra samma inställningar där.