Sound BlasterX Katana

Egenskap

Värde

Systemkonfiguration

2.1-system

Högtalarenheter

Soundbar: 2 x 34 mm diskanthögtalare med hög slaglängd, 2 x 63,5 mm uppåtriktade mellanbaselement, Subwoofer: 1 x 133 mm longthrow-element

Förstärkning

Tre förstärkare

Mått

Soundbar: 60,0 x 600,0 x 79,0 mm, Subwoofer: 333 x 130 x 299 mm

Vikt

Soundbar 1,5 kg, Subwoofer: 4 kg

Bluetooth-version

4.2

Bluetooth-profiler

A2DP

Codec som stöds

AAC, SBC

Anslutningar

Bluetooth, AUX-ingång, Optisk ingång, USB-minne, USB-ljud, Mic-in, Headset ut

Övrigt

LED-belysning

Medföljer

Fjärrkontroll, USB-kabel, 2 väggfästen

Lägsta pris

Innan vi tittar närmare på specifikationerna så kan det vara på sin plats att prata om vad en soundbar egentligen är?

Enkelt förklarat kan man säga att en soundbar är ett sätt att få fylligare och bättre ljud med en enda låda (+ subwoofer) jämfört med ljudet du får ut direkt från din tv. En soundbar sparar plats och kan, med hjälp av lite smart placering av de olika högtalarelementen och mjukvara, dessutom ge en viss surround-känsla på ljudet.

Varför inte bara sätta upp 5, 7 eller flera högtalare och få äkta surroundljud? Tja, detta innebär ofta att du behöver dra kablar och/eller att du behöver ställa ut högtalare runt hela rummet. Även om det alltid kommer ge bättre ljud så är det inte alla som orkar/vill/kan göra detta. Då är en soundbar ett bra alternativ.

Sound BlasterX Katana är alltså tekniskt sett ett 2.1-system. Det betyder att vi har vänster- och högerkanal samt bas via subwoofer. Mellanbaselementen pekar uppåt för en bredare ljudbild som inte kräver att lyssnaren sitter på ett optimalt ställe medan diskanthögtalarena pekar framåt och har en längre slaglängd för att överlappa dem med mellanregistret vid en mycket lägre frekvens än vanligt.

tri-amp-design.gif

Tre förstärkare med en total utgångseffekt på 75 RMS/150 W toppbelastning styrs av en flerkärnig Digital Signal Processor (DSP). En förstärkare styr de höga tonerna, en styr mellanregistret och en basen.

Denna DSP är också Dolby Digital-certifierad och kan producera 24-bitars högupplöst ljud upp till 24-bits 96 kHz.

Surround-ljud
Sound BlasterX Katana erbjuder visst surroundljud-stöd. Om du ansluter via en optisk kabel stöds Dolby Digital och 5.1-ljud och ansluter du enheten till en PC via USB så kan du få virtuellt 7.1-ljud. Då agerar även Katana som ett ljudkort åt datorn.

Närmare titt

katana_box1.jpg
katana_box2.jpg

Jag får erkänna jag saknar de gamla orange lådorna som Creative hade för många år sedan. Creative har valt ett norrskenstema för lådan vilket självklart har att göra med LED-stödet. Baksidan försöker presentera så mycket funktioner som möjligt.

katana_soundbar.jpg

Med en bredd bara på 60 cm är det här en kompakt Soundbar vilken passar under skärmen på ett skrivbord.

katana_connectors.jpg
katana_hogtalare.jpg
katana_topp.jpg
katana_box2-2.jpg

Sound BlasterX Katana kan ta emot ljud på många sätt. Om källan endast har stereoljud kan du ansluta en enda kabel via aux-ingången. En konsol eller dator kan anslutas via den optiska ingången och stödjer då Dolby Digital 5.1-ljud. En dator kan anslutas via en micro-USB-kontakt. Som nämnts tidigare så uppträder då Katana som ett USB-ljudkort.

I övrigt finns det en anslutning för subwoofern, vilket tyvärr innebär att denna inte är trådlös. Utöver detta finns det även hörlursuttag och mikrofonanslutning. Mikrofonen används om Katana används som ljudkort. Hörlurar kan anslutas oavsett vilken källa du har.

Sist men inte minst finns det stöd för att ansluta ett USB-minne med musik (MP3 och WMA) samt stöd för Bluetooth version 4.2. Något som saknas är någon sorts HDMI-passthrough, det vill säga att man kan ta in ljud via HDMI och skicka vidare bilden.

På undersidan hittar vi två gummifötter som vinklar upp högtalaren något.

katana_subwoofer.jpg

Subwoofern är tyvärr inte trådlös utan måste anslutas till Sound BlasterX Katana. Det är synd då det begränsar var du kan ställa den.

katana_addons.jpg
katana_remote.jpg

Förutom soundbar-enheten får vi även en fjärrkontroll, väggfästen om du vill sätta upp Katana på väggen, strömadapter, USB-kabel, snabbstartguide och information om garantin. Vad som inte följer med är en optisk kabel, något som du behöver ha om du ska ansluta Sound BlasterX Katana till en konsol.

Den absoluta största besvikelsen med hela paketet är fjärrkontrollen. Det är en liten plastig sak som garanterat kommer försvinna. Den har visserligen all funktionalitet du behöver men för 3 000 kr tycker jag att Creative borde kunnat lägga några kronor på en snyggare fjärrkontroll.