MSI Z270 Gaming Pro Carbon

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 1151

Styrkrets

Intel Z270

Minnestyp

DDR4 (max 64 GB, 3 800 MHz (OC))

Minnesplatser

4 st

PCI Express x16

3 st. (Gen 3. x16/x0/x4 eller x8/x8/x4)

SLI / Crossfire

2x SLI, 3x Crossfire

PCI Express x1

3 st

SATA III

6 st

M.2-platser

1x 2280, 1x 22110 Key M (PCIe3 x4/SATA)

LAN

1 st Intel I219-V Gigabit

USB 3.1 (fram)

4 st (Gen 1)

USB 3.1 (bak)

4 st (Gen 1), 1st (Gen 2), 1st (Gen 2 Type-C)

USB 2.0 (fram)

4 st

USB 2.0 (bak)

2 st

Ljud

Realtek ALC1220, 5+ Optical SPDIF

Videoutgångar

1 HDMI, 1 DVI-D

Formfaktor

ATX

MSI har gått ut hårt med moderkort baserade på Z270 och har enligt Prisjakt hela 16 stycken olika bara i ATX-formatet. I övrigt har de konstigt nog bara ett M-ATX och ett mITX. ATX är alltså fortfarande den vanligaste standarden, speciellt för överklockning och stöd för flera grafikkort.

MSI:s Gaming Pro Carbon har, förutom ett långt namn, en plats någonstans i mitten av deras utbud. För det nuvarande priset på 1 795 kronor verkar kortet ge väldigt mycket för pengarna bara sett till specifikationerna.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon IO.JPG

I/O-panelen är varken avskalad eller överdådig utan har det som behövs. Den numera uråldriga PS/2-porten är kvar och fungerar här med både möss och tangentbord. Bra för den som jagar låg svarstid eller vill ha N-key rollover som fungerar smärtfritt. Platsen finns, så jag ser inte det som en onödig port.

En liten snygg detalj enligt mig är att Ethernet-porten lyser rött. Tyvärr går detta inte att stänga av för den som vill ha en RGB-fri upplevelse. Bredvid denna sitter sju stycken USB typ A, vilket borde räcka för de flesta. Speciellt tillsammans med de åtta (!) stycken som går att koppla till ingångar på chassit.

Något jag reagerar på är att MSI enbart bestyckat kortet HDMI och DVI-D men ingen DisplayPort. HDMI kan mata 4 096 x 2 160 pixlar i 30 Hz med sjunde generationens Intel-processorer medan DVI-D enbart kan mata 1 920 x 1 200 pixlar i 60Hz. Det är något att ha i åtanke om du ska köra på det integrerade grafikkortet, även om det inte direkt är målgruppen.

Wifi saknas, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på prisklassen. Tyvärr var jag tvungen att brygga anslutningen från min egna dator då jag har inte kommit så långt med att fixa trådat nätverk hemma.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon sockel.JPG

Området kring sockeln visar en genomtänkt layout som egentligen inte avviker från normen. Bra placering på strömanslutningar och sex stycken fläktkontakter med PWM. Kontakten för processor kan mata hela 2A för att orka med även de mest tungdrivna av slutna vattenkylningssystem. Fläktstyrningen ska vi titta lite närmare på i ett senare kapitel.

Platserna för primärminnet är klädda i metall och har klämmor på båda sidorna, till skillnad från en del av de nyare moderkorten som bara har en klämma per plats. Det som sitter runt portarna kallar MSI för Steel Armor och ska, tillsammans med DDR4 Boost, ge bättre signal och hållbarhet. Även om det inte är något som bör göra någon skillnad i praktiken så ger det ändå ett intryck av kvalitet.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon sidoanslutningar.JPG
MSI Z270 Gaming Pro Carbon SATA.JPG

I övrigt finns det två stycken interna anslutningar för USB 3.1 vilka ger två portar vardera, där den ena är vinklad. Jag skulle gärna sett att båda var vinklade med tanke på hur mycket det förenklar kabeldragning. Det finns också debug-lampor vilket egentligen är den enda funktionen riktad till överklockare som sitter på moderkortet.

Resonemanget när moderkortet designades var troligtvis att det också är praktiskt för vardaglig användning om något går fel, vilket inte riktigt startknappar och nollställningsknappar för UEFI är i samma mån.

Det finns fyra stycken vinklade SATA-portar som bör täcka de flestas behov. Själv har jag visserligen fem stycken SSD-enheter i min egna dator och hade jag köpt nytt kan jag inte tänka mig att jag hade haft nytta av fler än fyra stycken SATA-portar. Speciellt inte när det finns två stycken till som sitter längst ner på moderkortet.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon interna portar.JPG

Jämfört med det moderkortet som testats här innan från förra generationen, MSI Z170A Gaming M7, är det betydligt krångligare att återställa UEFI på Z270 Gaming Pro Carbon. Jumpern sitter precis vid batteriet (JBAT1) och det finns ingen knapp någon annanstans för att göra det. Omständligt om du har ett större grafikkort, minst sagt.

Ljudkretsen är snyggt placerad till vänster med en RGB LED-slinga. Det finns även en likadan slinga under moderkortet på högersidan och loggan på chipset-kylningen. Just ljudkretsen var något jag blev förvånad över hur bra den är. Jag testade den med mina Bowers & Wilkins P7 och kände inget behov av DAC alls när jag lyssnade på musik som är mer känsligt än spel när det kommer till ljudbilden.

De huvudsakliga PCI Express-portarna för grafikkort är även de klädda med Steel Armor och de övriga lämnar inte så mycket att önska. Den övre M2-platsen gör dock att den översta PCI Express-porten inte sitter längst upp i ett chassi.

När jag ändå är inne på M.2-platser så stödjer den övre 2242/2260/2280/22110 key M och den undre 2242/2260/2280 key M. Det omfattar i praktiken alla vanliga M.2 SSD-enheter då den överlägsna majoriteten är 2280. Den undre platsen har dessutom något som MSI kallar för M.2 Shield, vilket vi ska gå igenom lite mer noggrant senare i artikeln, men som utlovar bättre kylning.

Det sista jag vill gå igenom här är hur svårtydd den viktigaste kontakten på moderkortet är. JFP1 är det som borde vara mest tydligt då den går till HDD/power LED, reset- och power-knappen. Tyvärr medföljer inte heller en riser för att göra det lättare att koppla in dessa från chassit, något som känns otroligt konstigt när det borde vara standard idag. Utöver det finns två tydliga USB 2.0-kontakter.