Mjukvara och prestanda

Samtliga modeller av Corsair One levereras med Microsofts operativsystem Windows 10 Home förinstallerat. Mjukvarumässigt slår sig företaget på bröstet att deras datorer inte kommer med massa onödig programvara installerad, så kallad bloatware, och endast det allra nödvändigaste finns på plats för att komma igång med spelandet.

corsairone_desktop.jpg

Det som finns installerat från början är Corsair Link, Corsair Cue, Corsair SSD Toolbox och ett diagnostikprogram som används för bland annat felsökning vid supportärenden. Därtill har företaget slängt med installationsfilerna till ett flertal populära speltjänster, som exempelvis Steam, Origin och Uplay, återigen för att ge användaren en genväg att snabbt komma igång.

diagnostics_1.png
diagnostics.png

Corsair One Diagnostics är en programvara som är tänkt att hjälpa den mindre datorvana spelaren att allt står rätt till med systemet. Mjukvaran håller helt enkelt koll på att Windows är uppdaterat, att någon form av antivirusprogram finns installerat samt hjälper användaren att göra återkommande säkerhetskopior.

Ovanpå detta används även mjukvaran för ren diagnostik av systemet. Innan man kontaktar Corsairs support uppmanas användaren att köra det integrerade hårdvarutestet, vilket i bästa fall kan ge en indikation kring vilken komponent det är som krånglar.

corsair_link.png

Mjukvaran Corsair Link är en central del för systemets kylsystem, då programmet styr den toppmonterade fläkten efter ett flertal olika temperaturparametrar. Skulle programvaran stängas av eller krascha tar dock de integrerade temperatursensorerna i vattenblocket över styrningen av fläkten – dock inte med samma finkorniga kontroll som Link enligt Corsair.

I Link finns det även möjlighet att övervaka fläktvarvtal och systemets temperaturer samt logga dessa vid behov. Det är även via denna programvara som systemets LED-belysning styrs, där möjlighet finns att applicera specifika effekter eller helt enkelt stänga av ljuset.

Spelprestanda, temperaturer och ljudnivåer

Snabbtest i all ära, men några snabba speltester hinner vi givetvis med för att se hur Corsair One står sig i senaste snittets flerspelarpangare. Vi laddar upp med populära Battlefield 1, där spelläget Conquest på kartan Amiens med 64 spelare står på menyn. Grafikinställningarna är uppvridna till högsta möjliga nivå, "Ultra", och vi kör testet i tre olika upplösningar, från 1080p hela vägen upp till 4K UHD.

Som synes har Corsair One inga problem att driva runt Battlefield 1 i höga detaljinställningar, vilket inte kom som någon överraskning då vi sedan tidigare vet vad Geforce GTX 1080 är kapabel till. Det enda läget där det blir lite svettigt, och den silkeslena upplevelsen får offras något, är 4K UHD, vilket helt enkelt är snuskigt tungdrivet även för ett system i den här kalibern.

Efter en dryg halvtimmes hård spelbelastning står det klart att Corsair One inte har några som helst problem att hålla både grafikkortets och processorns temperaturer i schack. Grafikkretsen hos Geforce GTX 1080-kortet ligger här på svala 57 °C medan Core i7-7700K landar på en lagom nivå vid 65 °C.

Vi passade även på att ställa in systemet i redaktionens rum för ljudmätningar. Under belastning mättes 47 dBA upp, vilket absolut inte är dåligt för ett system i den här kompakta klassen, men kanske inte riktigt på nivå med "unnoticeable while gaming" som Corsair själva påstår.

Nämnvärt är att karaktären på ljudet som alstras kan anses som ganska snällt, då det främst handlar om ett dovt ljud från den toppmonterade fläkten och inte ett skarpt vinande från de vanligt förekommande radialfläktarna som ofta används i denna typ av system.

Vid vila är systemet förhållandevis tyst, men likt många andra slutna vattenkylare finns det ett ständigt lågmält surrande från pumparna. Hur störande man uppfattar detta är individuellt, och ståendes i exempelvis ett vardagsrum är det knappt hörbart från sittposition. I skrivbordsmiljö kan det dock bli ett störningsmoment om man är särskilt känslig och van vid tystnaden hos högre skolans luftkylare.