Under föregående vecka uppdagades en bugg i AMD:s nya processorfamilj Ryzen. När en viss typ av kodsträng som utnyttjar processorns FMA3-instruktioner exekveras låser sig processorn, och därmed systemet. AMD bekräftar nu problemet, och lovar att en korrigering är på väg.

Mer specifikt är det FMA3-funktionen "Fused Multiply Add" som orsakar problemet. Detta upptäcktes när användaren Alexander "Mystical" Yee testade applikationen Flops (v2) med FMA3-kod som skrivits för Intels Haswell- och Skylake-processorer, vars implementation ska vara kompatibel även med Ryzen.

En anmärkningsvärd detalj är att applikationen inte kördes med administrativa behörigheter utan normala användarbehörigheter, vilket innebär att buggen skulle kunna aktiveras av vanliga användare i delade datorsystem. Buggen kan även potentiellt aktiveras i virtuella maskiner, vilket medför säkerhetsbekymmer för större organisationer som väljer kommande serverplattformen Naples.

AMD:s rapport beskriver inte exakt vad det är som går fel när FM3-buggen aktiveras, men företaget lovar att uppdaterade BIOS-versioner som korrigerar buggen ska skickas ut till moderkortstillverkare inom kort.

Källa: Digital Trends