SSHD – Hur funkar det?

I dagsläget kan man köpa en 1 TB SSD-enhet för lite drygt 3 000 kronor medan en mekanisk hårddisk med samma kapacitet går för under tusenlappen. På grund av den stora prisskillnaden ville ett gäng tillverkare skapa ett nytt segment som ligger däremellan. Seagate var en av de första och hade sin första hybriddisk på marknaden redan 2007 och segmentet lever kvar än idag.

Principen bakom en hybriddisk är inte allt för komplicerad. De fungerar så att en traditionell hårddisk kombineras med en mindre flashbaserad lagringskrets och därigenom går det att få ut fördelarna från de båda. Detta i form av de ökade hastigheterna från flashmodulen tillsammans med det större utrymmet från den mekaniska delen och allt till en konkurrenskraftigt pris.

Hela idén går ut på att spara den data som användaren högst troligt kommer använda på flashminnet och genom detta få upp hastigheterna samtidigt som åtkomsttiderna går ner. Men nu kommer återkommer den stora frågan, hur hamnar rätt data på flashmodulen?

SSHD.png

I dagsläget så finns det två olika tekniker som används, dessa kallas Host-optimized och Self-optimized.

Host-optimized bygger på att operativsystemet avgör vilken data som är viktigast. Detta kan göras via drivrutiner eller mjukvara installerad på datorn i fråga. Alla dessa extra funktioner sköts över SATA-gränssnittet och inga extra kablar behövs. En av de största fördelar med detta är att användaren själv kan välja vilken information som skall befinna sig på flashminnet efter egna behov.

Self-optimized är när hårddiskens firmware självmant väljer vad som skall ligga på flashmodulen. Detta sker ofta genom att kolla efter mönster i användandet, exempelvis om webbläsaren alltid startas efter operativsystemet gått igång kommer detta anammas och efter ett par omstartar kommer proceduren gå snabbare.

En av de stora fördelarna är att denna typen av lärande inte är beroende av någon specifik mjukvara och är därmed inte heller ett specifikt operativsystem.

Självklart finns en drös med för- och nackdelar. De största fördelarna är att det går att få ut längre livslängd, lägre strömförbrukning och en tåligare produkt. Detta då de mekaniska lagringsplattorna inte behöver spinna upp lika ofta och därmed försvinner mycket av de vibrationerna som uppkommer i en vanlig mekanisk hårddisk.

Av samma anledning blir även en hybridhårddisk mer tålig mot yttre påfrestningar då det i så stor utsträckning som möjligt inte finns några delar som rör sig. De nackdelar som finns är att om fel data ligger på flashdelen har man ingen prestandaökning om man ser mot en mekanisk hårddisk. Det finns också mer elektronik i en hybridddisk som kan gå sönder.

Skulle dock oturen vara framme och disken skulle gå sönder kan användare nöja sig med att all data som existerar på flashmodulen är en dubblett av det som finns på lagringsplattorna, det vill säga att så länge lagringsplattorna är hela så går det alltid få tillbaka all data som finns sparad.