Med lanseringen av Ryzen 7 avklarad och Ryzen 5 i antågande inkommer en strid ström uppgifter om AMD:s nästkommande steg med arkitekturen Zen. Nu hittar bolagets produktplaner för år 2017 och 2018 ut på webben, där nya detaljer spikas för Pinnacle Ridge och Raven Ridge.

Nuvarande generation Ryzen går under kodnamn Summit Ridge och efterträdaren kallas Pinnacle Ridge. Även här handlar det om upp till åtta kärnor med TDP-värde på uppemot 95 W för toppmodellerna. Processorfamiljen behåller kompatibilitet för sockel AM4 och styrkretsarna i 300-serien "Promontory".

Medan duon övergripande är lika som bär får Pinnacle Ridge andra generationens Zen, som AMD enkelt kallar Zen 2. Det enda officiella AMD gått ut med om Zen 2 är att arkitekturen får bättre prestanda vid en given klockfrekvens (IPC), men det är ingen högoddsare att även bättre energieffektivitet och kanske även möjligheten att nå högre klockfrekvenser står på menyn.

► Läs alla artiklar om #AMD Pinnacle Ridge

Enligt produktplanerna lanseras Pinnacle Ridge år 2018, vilket överensstämmer med tidigare uppgifter som talat om början av året.

AMD Raven Ridge först till bärbara datorer

Arkitekturen Zen är inte enbart ämnad högpresterande processorer utan ska även ingå i AMD:s APU-koncept, där processorkärnor får sällskap av en integrerad grafikdel. Den första i raden går under kodnamn Raven Ridge och får fyra kärnor Zen samt en grafikdel med elva beräkningsenheter ur arkitekturen Vega, vilket motsvarar 704 streamprocessorer.

Det har tidigare rått en del oklarheter kring när Raven Ridge ska lanseras för stationära datorer, då AMD endast talat om processorfamiljen i samma andetag som bärbara datorer. Enligt produktplanerna dröjer Raven Ridge för stationära till 2018, något som överensstämmer med tidigare indikationer från bolaget.

September 2016 lanserade AMD Bristol Ridge baserad på fjärde generationens Bulldozer, Excavator, tillsammans med AM4. Detta dock endast för färdigbyggda system och AMD har tidigare lovat en lansering för hemmabyggare, där bolaget talat om att detta sker senare under året.

► Läs alla artiklar om #AMD Raven Ridge

Fokus med Raven Ridge blir således bärbara datorer, där AMD tidigare aviserat att lanseringen äger rum under 2017.