Sammanfattning

Mervärdet hos Benq Zowie XL2540 är i första hand kanske inte 240 Hz-förmågan i sig själv. Istället är det valfriheten och "allt finns där”-kapaciteten som gör att det i slutändan är en bra spelskärm. Skärmen klarar mer än enbart riktigt höga frekvenser för mer tävlingsintriktat spelande.

Det finns VESA adaptive sync ifall du behöver växla över till ett mer tungdrivet spel. Bildkvaliteten kan också, efter pillande, räknas som normal.

benq_xl2540_produkt_handtag.jpg

Därför är du är inte låst eller begränsad på något sätt till en viss typ av spel. Denna öppenhet gäller också anslutningarna där både Displayport och HDMI klarar 240 Hz-kapacitet och adaptiv synk.

Har du en vältrimmad bärbar speldator finns full kapacitet över HDMI när Displayport saknas. Upplever du samma problem som oss med att AMD-baserade grafikkort inte vill synka i 240 Hz över Displayport finns det fortfarande en utväg.

Ja, det är en TN-skärm med alla dess begränsningar. Bildinställningarna är från början dessutom alldeles usla. Men det är ändå en bra bild för att vara en gaminganpassad TN-panel i den här produktnischen, så länge du sitter i rät(t) vinkel och kör skärmen i Standard- eller Movie-läget då.

Latenstiderna är som väntat låga och eftersläpen minimala. Skärmens konstruktion är väl genomtänkt med stativ, bärhandtag och utmärkt reflexfilter. När du behöver kan XL2540 också aktivera eftersläpsreducering fast det kräver att ditt exemplar har en nyare mjukvara och att du trixar igång en servicemeny. En utmärkt funktion som verkligen borde vara mer lättillgänglig.

Omdömet på skärmen är därför en tumme upp. Benq Zowie XL2540 är en bra skärm och har ett premiumpris jämfört med andra spelskärmar i kategorin 1 920 × 1 080 pixlar och TN-panel. Samtidigt klarar XL2540 också av allt du kan tänkas vilja göra med den här nischen av spelskärm.

Premiumpriset säkrar trots allt den högre nivå av funktioner och kvalitet som kan kräva mycket mer sållande och sorterande hos de billigare konkurrenterna. Styrkan hos XL2540 ligger därför i dess helhet. Allt finns där helt enkelt.

Gamingskärmen som täcker in alla finesser hela vägen upp till 240 Hz

Fördelar

  • 240 Hz över både DP och HDMI

  • Låg latens

  • Minimala eftersläp

  • Utmärkt reflexfilter

  • Bra konstruktion

  • VESA Adaptive Sync över DP och HDMI

Nackdelar

  • Eftersläpsreducering som ”dold” finess

  • Fantastiskt usel bild från början

  • Bråkig Displayport med AMD-kort

Cirkapris vid publicering: 5 300 kronor
Lägsta pris: