Gaming och 240 Hz

Den stora frågan många lär ha vi det här laget är hur 240 Hz inverkar på spelupplevelsen? Man kan svara på två sätt. Rent objektivt har 240 Hz en positiv effekt på eftersläpen. Det är skarpare i rörelser vilket syns med blotta ögat och kan fångas med kameran, vilket syns i föregående avsnitt.

benq_xl2540_reklam_240Hz.jpg

Reklambilden stämmer förvisso men den praktiska effekten är inte lika självklar.

Rent subjektivt är det svårt att se eller märka något mervärde av den högre frekvensen. Det flyter alldeles fantastiskt redan i 144 Hz. Effekten av 240 Hz kan diskuteras hur mycket det faktiskt betyder för spelupplevelsen eller för den delen din spelprestanda i fråga om fler eller färre antal segrar.

Man kan förstås spela på olika sätt. Undertecknad föredrar stämningsfulla äventyr och blir söndersmiskad av tolvåringar i alla former av onlinespel där man springer runt och skjuter varandra. Så vi låter redaktionens CS:GO-mästare Kenneth ta över skärmen ett tag. Han konstaterar snabbt att det flyter väldigt bra, men också att det gör det redan på 144 Hz. Som det alltid har gjort.

Counter-Strike-Global-Offensive-2.jpg

Så var just du placerar din upplevelse på den här skalan som erbjuds är en öppen fråga och underlag till en hel del diskussion. Alla kan förstås räkna och vet att 240 Hz är högre än 144 Hz. Men hur mycket skillnad skulle var och en av oss märka av om det vore ett blindtest?

Adaptiv sync 48–240 FPS

Mindre uppmärksammat är att skärmen också har adaptiv synk, ”Freesync”. Den adaptiva synken är inte AMD-officiell, det vill säga den saknar ”AMD Freesync”-logotypen och är därför inte kontrollerad av AMD att den fungerar som den ska. Så det får vi göra istället. AMD:s Crimson-drivrutiner rapporterar ett omfång från 48 till 240 FPS och det kickar igång som vanligt.

Dock händer det att V-sync aktiverat i en del (men inte alla speltitlar) låser skärmen till 48 FPS/Hz med en ganska tydligt flimrande bild. Just detta beteende med låsning på lägsta frekvens är ett nytt beteende. Dock är det inte helt oväntat. VESA Adaptive Sync är en öppen standard och AMD Freesync-certifieringen är bara ett steg från AMD:s sida mot att säkra ett mer konsekvent beteende.

När tillverkare väljer bort AMD:s kvalitetskontroll kan det resultera i skärmar som har lite udda beteenden. Och vi kliar oss i skallen så gott som varenda test.

Fallout-4-Graphics-1.jpg

Nu gick problemet att lösa genom att stänga av V-sync och det flyter på adaptivt precis som väntat. Vill man undvika tearing-effekter när bildhastigheten kliver över synkintervallet kan man ställa en övre gräns i drivrutinen, den som heter Målkontroll för bildhastighet i AMD Crimson-drivrutinerna. Värt att notera är att det reglaget slår i taket på 200 FPS.

I slutändan blir detta troligtvis inget större problem. Kör du speltitlar som kan renderas i över 240 FPS/Hz brukar inte VESA Adaptive Sync vara det som står överst på listan över önskvärda finesser och dess effekt är försumbar. Men det är bra att funktionen och valmöjligheten finns för dig som blandar din spelupplevelse och har varierande önskemål.