För snart tre år sedan avslutade Microsoft sitt stöd för Windows XP, vilket innebar att operativsystemet mer eller mindre inte längre får säkerhetsuppdateringar. Nu är det Windows Vista som står på tur under den digitala yxan, när Microsoft nu går ut med att stödet läggs ner för operativsystemet.

Windows Vista släpptes den 30 Januari 2007 och har därmed fått en livslängd på strax över 10 år, där den senaste stora uppdateringen var Service Pack 2 som släpptes den 26 maj år 2009. Med Windows Vista introducerades bland annat ett transparent användargränssnitt, Windows Aero.

Förutom att anses resurskrävande har Windows Vista fått mycket kritik för UAC, kort för User Account Control, som konstant frågade användare om tillstånd att köra allehanda program. Funktionen levde vidare och finns än i idag i Windows 10, men har förändrats med tiden.

Microsoft rekommenderar användare med Windows Vista att se över systemkraven för Windows 10 och uppgradera, alternativt köpa en ny dator. Alternativet till detta är att installera valfri Linux-version eller uppgradera till Windows 7, men då gäller det att köpa en licens snarast innan de tar slut i återförsäljarnas lager.