Efter flera års väntan lanserade AMD i början av mars arkitekturen Zen i form av processorfamiljen Ryzen. Trots lovord och hyllningar ställde sig många skeptiska till resultaten hos olika medier, då det inför lanseringen rapporterats om allehanda problem med såväl moderkort som mjukvaror.

Läs hela testet av AMD Ryzen 7 1800X och 7 1700X

Medan AMD Ryzen 7 1800X, 7 1700X och 7 1700 presterar bra i applikationer med fokus på produktivitet tappar de i många andra. Det här har många tillskrivit AMD:s implementation av Simultaneous Multithreading (SMT) som gör det möjligt för varje kärna att exekvera två samtida trådar istället för en.

We have investigated reports alleging incorrect thread scheduling on the AMD Ryzen™ processor. Based on our findings, AMD believes that the Windows® 10 thread scheduler is operating properly for “Zen,” and we do not presently believe there is an issue with the scheduler adversely utilizing the logical and physical configurations of the architecture.

I ett officiellt blogginlägg kommenterar AMD detta och skriver att användningen av SMT bör ha en positiv prestandapåverkan och i värsta fall neutral. Bolaget pekar då främst ut spel, där de i interna tester inte sett några negativa resultat av att använda SMT. Det här är också i linje med SweClockers test, där de uppmätta skillnaderna är inom felmarginal, och hos PC Perspective som testat inverkan av SMT på djupet.

Based on our findings, AMD believes that the Windows® 10 thread scheduler is operating properly for “Zen,” and we do not presently believe there is an issue with the scheduler adversely utilizing the logical and physical configurations of the architecture.

Det har också spekulerats i att schemaläggaren i Windows 10 inte drar nytta av SMT korrekt, eller i den utsträckning det är möjligt använder kärnor från samma CCX-kluster. Även på denna punkt skriver AMD att de inte kunnat återskapa några problem och att schemaläggaren fungerar korrekt med arkitekturen Zen.

Relaterat till detta är att det inkommit rapporter om bättre prestanda i Windows 7 än Windows 10 med AMD Ryzen. Här skriver AMD att de inte ser några problem i skillnaderna mellan schemaläggarna i de båda Windows-versionerna, men gör intressant nog gällande att eventuella prestandaskillnader sannolikt kan tillskrivas andra parametrar i operativsystemens mjukvaruarkitekturer.

Ett problem AMD identifierar i inlägget och varit öppna med tidigare är att Ryzen inte fungerar korrekt med energisparfinesserna i Windows 10, varför användare rekommenderas att välja alternativet "Hög Prestanda" under "Energialternativ" för bästa möjliga spelprestanda.

Det här ska åtgärdas i och med en uppdatering för Windows 10 i början av april. Efter denna ska operativsystemets förvalda alternativ "Balanserat" mer konsekvent prioritera högre prestanda och därmed göra att användare inte behöver göra avkall på datorns energieffektivitet.

Avslutningsvis talar AMD om att det finns mycket arbete kvar med Ryzen och att de sedan lansering hittat många små saker som kan ge processorerna högre prestanda i framtida optimeringar av mjukvaror. Här har AMD tidigare talat om spel och ett samarbete med utgivaren Bethesda.