Mobileye grundades 1999 och är idag en av de stora aktörerna på marknaden för självkörande bilar. Företaget utvecklar kamerabaserade system som används för att läsa av området omkring fordonet och förhindra krockar, något som bland annat används av Tesla i företagets bilar.

Nu meddelar halvledarjätten Intel att de förvärvar Mobileye i en affär värld totalt 15,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 137 miljarder kronor. Intel har sedan tidigare berättat att de som företag vill bli mindre beroende av PC-marknaden och att de planerar att satsa 250 miljoner dollar på självkörande bilar de kommande åren, utöver den nyligen avslutade affären.

Intels kretsar används redan idag i 30 olika bilmodeller samt ett stort antal självkörande bilar som är under utveckling. Tillsammans med Mobileye ingick de tidigare under året i ett samarbete med biltillverkaren BMW för att ta fram helt självkörande bilar till år 2021.

Affären innebär att Intel följer flera andra bolag som Google, vilka satsar allt mer på självkörande bilar och teknikerna bakom dessa.