Efter flera års väntan lanserade AMD i början av mars arkitekturen Zen, som först gjorde entré i processorfamiljen Ryzen. Redan innan lanseringen talade bolaget om att detta endast var början och att de hade en långsiktig plan för Zen, där arbetet på generation två och tre är i full gång.

Kodnamnet för Ryzen är Summit Ridge och nu kan PC Games Hardware avslöja att uppföljaren heter Pinnacle Ridge. Förutom att Pinnacle Ridge baseras på arkitekturen Zen 2 framgår inga närmare detaljer, men troligt är att det återigen handlar om åttakärniga toppmodeller med stöd för Simultaneous Multithreading.

Det enda officiella AMD sagt om Zen 2 är att arkitekturen är så gott som färdig och att den får bättre prestanda vid en given klockfrekvens än Zen, samt ytterligare förbättringar i energieffektivitet. Sannolikt är att Pinnacle Ridge likt Summit Ridge tillverkas på Globalfoundries 14-nanometersteknik, men med optimeringar för att nå högre klockfrekvenser.

Enligt rapporten ska Pinnacle Ridge lanseras tidigt år 2018. Innan dess ska AMD sjösätta Raven Ridge, som fortfarande baseras på första generationens Zen och får en integrerad grafikdel baserad på den kommande arkitekturen Vega.