SweClockers prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick över hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga titlar vägs in i resultatet, och Radeon R9 390X i referensutförande står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

IMG_6458.jpg

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med samtliga speltester samlade i ett index kan vi ta en närmare titt på den genomsnittliga prestandan för Geforce GTX 1080 Ti vid upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Som synes är det goda nyheter för Nvidias nykomling, då denna klämmer sig förbi Titan X med minsta möjliga marginal och tar hem kronan som det snabbaste grafikkortet som passerat SweClockers testlabb.

Ställt mot Geforce GTX 1080 är det ingen jätteimponerande prestandavinst som presenteras av Geforce GTX 1080 Ti vid denna upplösning, där denna landar runt 17 procent till det sistnämnda kortets fördel. Återigen står det klart att flaskhalsen flyttas från grafikkortet till processorn i lågupplösta scenarion ihop med yppersta klassens grafikhårdvara.

När upplösningen skruvas upp sträcker Geforce GTX 1080 Ti ytterligare på benen och presterar i princip likvärdigt med Titan X. Prestandaavståndet ökar nu dramatiskt i jämförelse mot Geforce GTX 1080, där Nvidias nykomling kan presentera runt 27 procent högre siffror i snitt.

Genomsnittlig prestanda i 4K UHD för de olika grafikkorten talar sitt klara språk. Både Geforce GTX 1080 Ti och Titan X landar på ett identiskt snitt och visar en överlägsen och ohotad prestandanivå vid denna upplösning. Nvidias nykomling presterar generellt närmare 33 procent bättre än Geforce GTX 1080 samt cirka 70 procent högre siffror än Geforce GTX 980 Ti.

Artiklar för referensvärden

SweClockers prestandaindex består av mätvärden från flera olika källor. För mer detaljerad information om varje enskild modell hänvisas till respektive artikel.

Artikel

Länk

AMD Radeon RX 480 8 GB

Till artikeln

AMD Radeon RX 480 från MSI och Sapphire

Till artikeln

Sapphire Radeon RX 470 4 GB

Till artikeln

Nvidia Titan X "Pascal"

Till artikeln

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix OC

Till artikeln

Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming

Till artikeln

MSI Geforce GTX 1080 Gaming X

Till artikeln

EVGA Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0

Till artikeln

Nvidia Geforce GTX 1080

Till artikeln

Gainward Geforce GTX 1070 Phoenix GLH

Till artikeln

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X

Till artikeln

Asus Geforce GTX 1070 ROG Strix OC

Till artikeln

Nvidia Geforce GTX 1070

Till artikeln

Nvidia Geforce GTX 1060

Till artikeln