Test: Speltester

Givetvis har samtliga kort körts i SweClockers spelsvit för att ge en mer realistisk bild av deras prestanda. Nedan återfinns tre separata bildspel med prestandatester från totalt elva olika titlar i upplösningarna 1 920 x 1 080, 2 560 x 1 440 samt 3 840 x 2 160 pixlar. För mer information om mjukvaror och inställningar, se recensionen av Geforce GTX 1080.

Med de syntetiska testerna i bagaget rör vi oss snabbt vidare till de renodlade spelen. Nvidia Geforce GTX 1080 Ti väntar inte länge med att visa framfötterna och dominerar utan problem tabellerna när upplösningen är 1 920 x 1 080 pixlar. Modellens högre klockfrekvenser verkar här väga upp fint, då den generellt presterar något bättre än Nvidias flaggskepp Titan X.

Prestandavinsten mot Geforce GTX 1080 pendlar här ganska vilt och landar som bäst på drygt 30 procent högre siffror till nykomlingens fördel. I vissa titlar är dock vinsten betydligt mindre, och precis som vi fick erfara vid testtillfället av Titan X flyttas flaskhalsen gärna över till processorn när lägre upplösningar kombineras med grafikkort i flaggskeppsklassen.

Upplösningen skruvas upp till 2 560 x 1 440 pixlar och Geforce GTX 1080 Ti fortsätter dominansen i toppen tillsammans med flaggskeppet Titan X. Prestandan mellan de två korten är här extremt likvärdig, och det lilla försprång som nykomlingen hade i den låga upplösningen är nästintill bortblåst. Prestandafördelen mot Geforce GTX 1080 ökar även generellt vid högre upplösningar, och ligger nu och puttrar strax över 30 procent.

När vi når sista anhalten vid svårdrivna 4K UHD står det klart att Geforce GTX 1080 Ti och Titan X presterar i princip likvärdigt i toppen av tabellen. De båda modellerna kan skryta med att faktiskt erbjuda en spelbar bildfrekvens i 3 840 x 2 160 pixlar, trots att detaljnivåerna i många fall står skruvade upp i taket.

Inte helt oväntat är det vid denna tungrodda upplösning som Nvidias nykomling erbjuder störst prestandafördel över Geforce GTX 1080, där modellen i vissa fall presenterar 40 procent högre bildfrekvens än det sistnämnda kortet.