Test: Planet Coaster

planetcoaster.jpg

Hur fungerar då WD Black PCIe SSD i verkligheten? Förutom filkopieringarna så har ju alla mina tester varit syntetiska. För att se om jag kunde få fram något mer konkret så bestämde jag mig att försöka hitta spel som kunde dra nytta av en snabb SSD. Det visade sig vara svårare än jag trodde.

Jag testade en bunt med spel där jag laddade in nivåer men det var i stort sett omöjligt att se någon skillnad mellan de olika NVMe-baserade SSD-enheterna, något som Battlefield 3-deltestet i PCMark 8 också visade.

Tid från knapptryckning tills
info-ruta börjar synas och parken är inladdad

Samsung HDD

38 sekunder

Kingston V300

36 sekunder

WD Black PCIe SSD

34 sekunder

Samsung 960 Evo

34 sekunder

Corsair MP500

35 sekunder

Mitt sista spel jag testade var Planet Coaster där jag lät spelet ladda in en av mina sparade parker. Spelet startades om inför varje test och jag utförde testat 5 gånger per SSD. Resultatet? Tja, en gammal Samsung 7200 RPM HDD var visserligen långsammast men fortfarande bara 4 sekunder efter den snabbaste NVMe-enheten.

Ju mer som behöver läsas in, desto större nytta kommer du ha av en snabb NVMe-disk. Däremot är skillnaden mellan dessa så pass liten i läshastighet att det inte kommer märkas i det stora hela.