Sammanfattning

Western Digital WD Black PCIe SSD är en intressant ny utmanare bland NVMe-baserade SSD-enheter. Western Digital har valt att lägga sig på den nedre skalan, både när det gäller pris och prestanda, något som förvånar lite då de även valt att låta den få Black-märkningen.

Prestandamässigt så är det en godkänd SSD-enhet. Användandet av TLC-flash gör att den främst bör användas i ett system där läsprestanda prioriteras, även om dess lägre skrivprestanda inte betyder annat än att den är "snabb" istället för "jättesnabb".

Flera av mina lite mer verklighetsliknande testar visar också att det inte är en jättestor skillnad mellan de olika NVMe-modellerna, även om den teoretiska prestandan skiljer.

wd_black_pcie_ssd.jpg

Prismässigt har Western Digital positionerat WD Black PCIe SSD helt okej då både 256 GB-varianten och 512 GB-varianten är bland de billigaste du kan köpa med liknande prestanda. Problemet är dock att du kan få en Samsung 960 Evo eller en Samsung PM961 för i stort sett samma pris, dock med högre teoretisk prestanda så en viss prisjustering nedåt skulle inte skada.

Så vad blir då den slutgiltiga bedömningen? Jag tror ingen blir missnöjd med denna SSD om man kommer från en vanlig hårddisk eller en SATA-SSD. Precis som väntat är det ett lyft att sätta in en NVMe-baserad SSD.

Det enda som egentligen gör att jag tvekar till att rekommendera denna SSD är att det finns bättre alternativ till samma pris i form av bland annat Samsung 960 Evo och Samsung PM961. Om du hittar Western Digital WD Black PCIe SSD till ett bättre pris så finns det dock ingen anledning att tveka.

Fördelar:

Nackdelar:

  • TLC-flash

  • Sämre skrivprestanda än konkurrenterna