Sammanfattning

Efter flera års tråkig icke-konkurrens på processormarknaden är AMD:s Zen-arkitektur äntligen här, och med facit i hand kan vi med gott samvete säga att det röda laget är tillbaka med besked. Företaget infriar och överträffar många av de löften som tidigare givits, däribland kraftigt förbättrad IPC i jämförelse med floppen Bulldozer, där denna nu på allvar kan närma sig rivalen Intels senaste alster.

Ryzen_7-17.jpg

Därtill har företaget lyckats fint med energieffektiviteten hos den nya arkitekturen, vilket var en punkt som verkligen fallerade ihop med Bulldozer. Förutom att dra avsevärt mindre än föregående arkitektur uppnår AMD denna gång nivåer som verkligen inte är långt ifrån att tävla med Intels 14 nm-process hos Broadwell.

Dagens lansering handlar uteslutande om åttakärniga modeller i Ryzen 7-serien, vilka presenterar ett allvarligt hot mot Intels Broadwell-E-familj i scenarion där produktivitet står i första rummet. Oavsett om det handlar om bildrendering eller videokodning står sig AMD:s nykomlingar riktigt starka, och kan i många fall besegra konkurrerande modeller som kostar det dubbla.

Processorerna lanseras ihop med en helt ny, och efterlängtad, uppställning av styrkretsar som äntligen implementerar ordentligt stöd för nutidens gränsnitt till AMD:s systemplattform. Bland dessa syns M.2 NVMe med direkt koppling till Ryzen-processorerna över fyra banor PCI Express 3.0 samt inbyggt stöd för flertalet USB 3.1 Gen 2.

Ryzen_7-3.jpg

Det breda sortimentet av styrkretsar öppnar även upp för moderkort i de lägre prisklasserna, vilket kan anses som ett starkt försäljningsargument för den som vill bygga en kraftfull arbetsstation utan att behöva punga ut de extra slantarna som krävs för Intels X99-plattform. Därtill är det trevligt att överklockningsstödet består även i mellanklassen ihop med B350-kretsen.

Där Ryzen verkligen skiner i kraftigt flertrådiga applikationer finns det i dagsläget vissa frågetecken gällandes dagens speltitlar. Det rör sig absolut inte om några katastrofalt dåliga siffror, men det bör ändå nämnas att Intel har ett konsekvent övertag i flertalet titlar, där främst den högt klockade Core i7-7700K tar täten.

AMD trycker hårt på att de har mobiliserat flertalet spelutvecklare att ta bättre nytta av Zen-arkitekturen och de många trådarna som finns att tillgå i Ryzen 7, och visst finns det god potential för framtidens spel och grafikgränssnitt att prestera bättre ihop med det röda lagets nykomlingar. Detta får dock tiden utvisa och i nuläget ska det inte stickas under stolen med att AMD ligger något efter på den fronten.

Företaget har valt att låsa upp samtliga Ryzen-modeller för överklockning, vilket är en trevlig nyhet för pretandajagande entusiaster. Mindre roligt är dock den faktiska överklockningspotentialen, där denna är minst sagt marginell med de två testade modellerna. Det märks att AMD redan ligger på gränsen gällandes klockfrekvenser med första generationens Zen-arkitektur, där ytterligare ökningar kräver kraftigt spänningspåslag med dalande energieffektivitet och extremt hög värmeutveckling som resultat.

Ryzen_7-13.jpg

Sammanfattningsvis markerar Ryzen AMD:s återkomst till processormarknaden, där företaget äntligen har en produkt kan konkurrera på riktigt med halvledarjätten Intel. De åttakärniga modellerna som lanseras idag är ett riktigt starkt alternativ för den som håller på med produktivitet och kraftigt flertrådade applikationer. Nykomlingarna är inte heller några slöfockar när det kommer till spel, men har i dagsläget ett visst underläge mot Intel i det området.

Sist men inte minst är detta endast början på AMD:s utrullning av Ryzen, där modeller i de lägre prisklasserna väntas senare under året. Det ska bli oerhört intressant att se hur dessa står sig mot konkurrenten Intel i samma segment, samtidigt som vi med spänning följer AMD:s vidareutveckling av Zen-arkitekturen under åren som följer.

AMD, välkommen tillbaka.

AMD Ryzen 7 1800X

Ryzen_7-12.jpg

AMD:s flaggskepp Ryzen 7 1800X är en riktig arbetshäst när det kommer till kraftigt flertrådade applikationer, där modellen i många fall kan springa förbi Intels konkurrerande modell Core i7-6900K prestandamässigt – och detta till en halverad prislapp. Företaget har i detta fall knuffat upp klockfrekvenserna till bristningsgränsen för Zen-arkitekturen utan att för den delen tumma nämnvärt på energieffektivetet, vilket ger en modell som även står sig förhållandevis väl i enkeltrådad prestanda tack vare hög turbonivå.

De högre klockfrekvenserna gör även att processorn klarar sig något bättre än lillebror Ryzen 7 1700X i spel, men i dagsläget har fortfarande konkurrenten Intel övertaget där. Den som är intresserad av att pressa upp klockfrekvenserna ytterligare vid överklockning kommer dessutom att bli något besviken, då marginalerna helt enkelt inte finns där.

Sammanfattningsvis är Ryzen 7 1800X ett alldeles utmärkt val för den som är på jakt efter en ruskigt högpresterande processor till ett rimligt pris för den framtida arbetsstationen, där allt ifrån videokodning till bildrendering går med rasande fart. Spelare kommer sannolikt inte bli besvikna över prestandan hos modellen, men det bör ändå nämnas att Intel inte är uträknade på den punkten ännu.

AMD Ryzen 7 1800X är en utmärkt processor med hissnande flertrådig prestanda till ett bra pris

Fördelar

  • Extrem flertrådig prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Energieffektiv

  • Modern plattform

  • Mycket konkurrenskraftig prislapp

Nackdelar

  • Dålig överklockningspotential

  • Halkar efter Intel i spelprestanda

Pris vid publicering: 5 699 kronor
Lägsta pris:

AMD Ryzen 7 1700X

Ryzen_7-11.jpg

Lillebror Ryzen 7 1700X är även den en riktig hejare när det kommer till kraftigt flertrådade applikationer. Något lägre klockfrekvenser kompenseras av en trevligare prislapp, en dryg tusenlapp under flaggskeppet, vilket placerar modellen i samma region som Intels sexkärniga Core i7-6800K. I jämförelse med den sistnämnda råder det ingen tvekan om att Ryzen 7 1700X är det avsevärt starkare valet för produktivitet, där två extra kärnor gör enorm skillnad prestandamässigt.

Spelprestandan ligger något under storebror R7 1800X men får ändå anses som fullt godkänt, även om det återigen bör nämnas att Intel är något starkare där i dagens speltitlar. Överklockningsmässigt finns det av förklarliga skäl något bättre marginaler hos den lägre klockade lillebrodern, men äventyret tar återigen ett abrupt stopp tidigt på frekvensstegen.

För den som vill spara in någon tusenlapp kan även Ryzen 7 1700X anses som ett utmärkt val i dagens processorlandskap, där speciellt användare av flertrådade applikationer bör hålla ögonen öppna efter modellen.

Suverän flertrådig prestanda och en konkurrenskraftig prislapp gör Ryzen 7 1700X till en utmärkt processor

Fördelar

  • Mycket bra flertrådig prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Energieffektiv

  • Modern plattform

  • Mycket konkurrenskraftig prislapp

Nackdelar

  • Dålig överklockningspotential

  • Halkar efter Intel i spelprestanda

Pris vid publicering: 4 499 kronor
Lägsta pris: