Krympta NES Classic Edition lyckades charma retroälskarna ordentligt vid avslöjandet förra sommaren. Resultatet blev ett enormt sug efter minikonsolen, som snabbt sålde slut hos återförsäljare världen över. Sedan dess har situationen knappast ljusnat, och lagerhyllorna gapar tomma samtidigt som många fortfarande väntar på förbeställda enheter.

Det blev därför ramaskri när uppgifter tidigt i februari talade om ett produktionsstopp, där inte ens alla förbeställningar skulle kunna uppfyllas. Nintendo själva gick dock ut med olja på vågorna, genom att lova fortsatt tillverkning och leverans av NES Classic Edition.

Nu kommer ytterligare en rafflande vändning i frågan. Återförsäljarna CDON och Webhallen har under dagen meddelat kunder med innestående förbeställningar att dessa inte kommer uppfyllas, något som återrapporteras i SweClockers forum.

Bäste Webhallenkund,

Vi har dessvärre fått besked att Nintendo har valt att avsluta den globala produktionen av NES Mini Classic, inga ytterligare exemplar kommer alltså att levereras.

Detta innebär att vi inte har möjlighet att leverera din order. Som gamers och retrospels-entusiaster kan vi inte annat än att dela er besvikelse och beklagar Nintendos beslut.

Anledningen är vad som sägs vara ett bekräftat produktionsstopp, där Nintendo inte ämnar tillverka ytterligare NES Classic Edition-enheter. Uppgifterna går med andra ord tvärt emot den japanska speljättens egen information från tidigare i februari.

Inte heller nordiska disktributören Bergsala vill kännas vid något officiellt produktionsstopp för konsolen. Det innebär dock inte att alla som bokat sitter säkra. Till FZ meddelar företaget att sista planerade leveransen inkommer i slutet av våren – efter det är det sannolikt stopp för den svenska marknaden.

Finns inget officiellt tillverkningsstopp för produkten i sig, men vi som Nintendo-distributör i Norden får däremot vår sista kända leverans av Classic Mini i slutet av våren. Därefter får vi sannolikt inte köpa in mer av den.

Om produktionen verkligen kommer upphöra och vad anledningen i så fall är får även fortsatt anses vara höljt i dunkel. Tydligt är dock att den som vill lägga vantarna på en NES Classic Edition från svenska återförsäljare får vara beredd på nederlag – eller i alla fall lång väntan.