Sammanfattning

Acer XR382CQKbmijphuzx är en mycket bra skärm som svarar mot de högre kraven du kan ställa i form av bildkvalitet, betraktningsvinklar och reflexfilter. Du får så gott som allt det du kan vänta dig av en utmärkt IPS-panel. Den förhållandevis låga pixeltätheten jämfört med mer kompakta 4K-skärmar gör också att vi inte behöver använda skalning i gränssnittet på samma sätt. Acer XR382CQK kan med sina 88 centimeters bildbredd i princip ersätta två mindre skärmar.

Acer_XR382CQK_produkt_ovan.jpg

Samtidigt tar ett VESA Adaptive/Freesync-kapabelt grafikkort och öppnar för en njutbar spelupplevelse trots den tungdrivna pixelmatrisen. Du behöver alltså inte helt släppa tanken på spelflyt med skärmens 3 840 × 1 600 pixlar. Skärmen klarar att drivas fullt ut via alla sina anslutningar, inklusive Freesync över HDMI så länge du har ett modernt och kapabelt grafikkort.

Kombinationen av hög uniformitet, förmågan att med 60 Hz-signal köra 10 bitars färgdjup och en från början riktigt bra färgåtergivning som kan bli ännu mer exakt: Acer XR382CQK har förutsättningarna att bli en mycket bra skärm för dig som arbetar med färg och grafik. Inte riktigt på nivån med yrkesskärmarna men heller inte långt ifrån. Och med minimala kompromisser för dig som vill utnyttja hela skärmens härlighet till spelande.

Skärmen är inte utan problem och nackdelar som kan störa en del användare. Kontrollen över eftersläp i bilden är inte den bästa. Snäppet smetigare än en typisk 60 Hz-IPS är vår upplevelse. Acer har heller inte optimerat hur skärmen svarar mot olika signaler och anslutningstyper. Vi fick verkligen djupdyka i testmönster för att leta fram exakt hur inställningarna måste ställas om baserat på signal och anslutning.

Acer_XR382CQK_mechagodzilla.jpg

Vi kan heller inte riktigt släppa att vi år 2017 på allvar börjar sakna en del moderna finesser. Det är fortfarande samma gamla färgstandard när resten av världen går mot modernare teknik likt HDR och större färgrymd. Nu ska inte just Acer tvingas bära det hundhuvudet. Fast sett till den krassa verkligheten får du faktiskt en TV med fräschare teknik för samma pengar.

Prislappen svider förstås. Du kan få pixelmatrisen och den stora bildytan i 40 och 43 tum fast i 16:9-format för halva priset. Eller den ovan nämnda TV:n. För mer spelinriktade lösningar finns det andra ultrabreda skärmar mer specialiserade på uppgiften. Då för ungefär samma kostnad eller betydligt lägre ifall du prioriterar exempelvis frekvens.

Vad som ändå gör Acer XR382CQK till något alldeles särskilt är just kombinationen av alla dess egenskaper och den jämnhöga kvaliteten. En riktigt bra skärm som också förtjänar betyget bra.

En ultrabred kvalitetsskärm med 4K som ändå inte säger nej till spel.

Fördelar

  • Bildkvaliteten

  • Allroundegenskaperna

  • Fyra fullt kapabla bildanslutningar

  • AMD Freesync 48–75 Hz över DP och HDMI

Nackdelar

  • Eftersläpen kan märkas

  • Behöver optimeras för rätt bild

Cirkapris vid publicering: 13 990 kronor
Lägsta pris: