Färgåtergivning

Färgmässigt är XR382CQK en utmärkt skärm som lever upp till den förväntan man kan ställa på en IPS-skärm i den här prisnivån. Då gäller traditionell färgstandard baserat på ITU-R BT-Rec.709. Inga moderniteter som utökad färgrymd eller HDR är möjligt.

Skärmen har potential att kliva steget längre i fråga om färgkvalitet tack vare den efter omständigheterna jämna återgivningen såväl i vinklar som över ytan. Kortfattat är det inte mycket att orda om. Skärmen är mycket bra för det som är dagens norm.

Acer_XR382CQK_120nits_matning.png
Acer_XR382CQK_kalibrerad_matning.png

Det finns fällor som att bilden är för mörk eller för ljus i skuggor baserat på kombinationen av olika inställningar och anslutningar. Rakt upp och ned direkt ur kartongen är skärmen felaktig. Mer längre ned i avsnittet.

Panelkontrasten är 1 000:1 och lever upp till sin specifikation och vad som är typiskt för en bättre IPS-panel. Regleringen av ljusstyrkan använder inte pulsbreddmodulering (PWM) utan är flimmerfri.

Brightness

Fysisk ljusstyrka

100

300 nits

60

200 nits

44

160 nits

29

120 nits

15

80 nits

0

40 nits

Skärmen kommer från början inställd på Brightness: 80 vilket lyser väldigt starkt för ett rum med dämpad belysning. Sikta på mellan 80 till 120 nits för den typen av rum och kliv över 200 nits först i ljusa lokaler dagtid. För högt ställd ljusstyrka leder till obehaglig bild och lyser ut svart som mörkgrått.

Flimmerfri belysning

När LED-belysningen är flimmerfri brukar den i högre utsträckning påverkas färgmässigt när vi ökar eller sänker ljusstyrkan. Energifördelningen ändras och vitbalansen blir allt mindre grön ju mer vi sänker ljusstyrkan. Den relativa skillnaden yttrar sig som komplementfärgen till grönt, det vill säga en mer magenta/rosa bild med sänkt belysning. Ur kartong verkar Acer ha optimerat vitbalansen för maximal ljusstyrka då skärmen i fullt blås på 300 nits har minst färgfel.

Black Boost är ett svartnivå-reglage och skjuter även hela skalan uppåt. På samma sätt kommer Contrast-reglaget att förskjuta hela skalan nedåt när du sänker. Ökar du Contrast-reglaget över 50 klipper du bara signalen.

Acer_XR382CQK_menu.jpg

Det finns tre gammanivåer och de mäter inte riktigt som de heter. Med rätt nivåer för svart och vitt inställda mäter de något lägre än vad de kallas. Gamma: 2.2 mäter till exempel mer som en 2.1-tonkurva och så vidare.

Acer_XR382CQK_300_nits_CC.png

Det finns ett tvåstegsreglage för vitbalans, RGB Gain/Bias, och med den kan vi balansera färgerna mycket mer exakt. I kombination med Gamma, Contrast och Black Boost kan vi ringa in en än mer exakt färgåtergivning. Vill man putsa ytterligare kan en profilering med mätutrustning göra jobbet. Acer XR382CQK har utmärkt färgåtergivning men det kräver en del pillande.

Ställ in bilden rätt efter anslutning

Rakt upp och ned inga större problem att bara ställa in önskad ljusstyrka med Brightness-reglaget och Color Temp: Warm och närmast bara köra på. Men när vi synar bilden märker vi en del problem. Bilden är antingen för ljus eller för mörk i skuggtoner och den kan också klippa mot vitt där ljusgrått blir vitt. Förklaringen finns nedan om du vill ha detaljerna.

Klicka för mer information

Olika anslutningar och signalformat gör att Acer XR382CQK svarar annorlunda och kräver olika inställningar i menyerna. Vi noterar att bilden är för ljus i svärtan när vi kör HDMI. Svart är mörkgrått och detta ger ett lägre kontrastförhållande. Under System-menyn på djupet finns HDMI Black Level som kan ställas mellan Normal eller Low vilket brukar betyda att det växlar mellan videonivåer (16–235) eller fulla datornivåer (0–255), men det är oklart vad Low och Normal syftar på i detta fall.

Reglaget har däremot ingen som helst effekt på hur svart återges. Det är fortfarande för ljust och blaskig svärta. Där är det istället reglaget Black Boost som måste sänkas till 0 för att svart ska bli så svart som panelen mäktar. Annars blir det dåligt kontrastförhållande.

Ändrar vi däremot HDMI-signalen till YCbCr-format får HDMI Black Level effekt och Low-läget ger då motsvarande videonivåer och täcker in videoomfånget. Värt att notera är att HDMI Black Level: Normal här då fungerar tvärtemot väntat beteende och klipper i svärtan. Vi kör 16–235-omfång i signalen och då ska en skärm ställd på 0–255-omfång istället återge svart i signalen (digitalt 16) som en mörkgrå nyans. Men nu klipps än mer av mörka nyanser och bilden sotar igen. Då måste vi skruva på Black Boost-reglaget på nytt, kanske öka det igen för att få fram alla nyanser inom 16-235-omfånget. Fast då påverkas också återgivningen av nyanser nära vitt. Bilden fräter ut.

Visa mer

Rörigt? Ja, här har Acer inte riktigt konstruerat systemet med konsekvens. Så vi sammanfattar för hur du ställa in XR382CQK på rätt sätt.

Displayport: Contrast: 43 och Black Boost: 5. Annars klipper bilden mot vitt. Sista nyansen av ljusgrått (254) syns precis men är för ljus.

HDMI, RGB 0-255, data/full nivå: HDMI Black Level saknar effekt. Skärmen klipper nyanser i vitt. Ställ Contrast: 43 och Black Boost: 6. Detta klipper dock fortfarande något i det allra vitaste.

HDMI, RGB 16-235, videonivåer, från en korrekt videokälla: HDMI Black Level saknar effekt. Contrast: 38 för att få svart på referensnivå (16) samt Black Boost: 0. Annars är svärtan i bilden för ljus.

HDMI, YCbCr-format: HDMI Black Level: Low, Contrast: 38 för att få svart på referensnivå (16) samt Black Boost: 0. Annars är svärtan i bilden för ljus.

Bastarden, via HDMI: ställ grafikkortet på Begränsad RGB för att ändå få full 0-255 nyansteckning från dator: HDMI Black Level saknar effekt. Ställ Contrast: 50 och Black Boost: 0. Detta ger ändå full nyansteckning inom 0-255-omfånget och för HDMI snäppet bättre än att köra fulla RGB-nivåer eller PC-standard som AMD betecknar det. Detta eftersom Acer XR382CQK inte längre klipper mot vitt.

Snabbast och enklast tillgängliga testmönster för att ställa nivåerna finns här för svart och här för vitt.