Bildkvalitet och handhavande

IPS-panelen gör helt klart sitt för att behålla bildkvalitet över ytan och med tanke på vinklarna. Krökningen är hyfsat mild med 2300R som alltså motsvarar en cirkel med en radie på 2,3 meter. Denna krökning gör vare sig till eller ifrån. De som älskar välvda skärmar tycker det är okej. De som inte gillar krökta skärmar menar att det inte störde. "Okej" är nog ledordet här.

Acer_XR382CQK_mechagodzilla.jpg

Reflexfiltret är matt eller halvmatt. På nära håll blir reflektionerna tydliga. Fast ingen vettiga människa har prylar precis framför skärmen och därför är bilden på Mechagodzilla faktiskt lite missvisande. På en halv meters avstånd där mitt fejs sitter syns ingenting som reflektion. Knappt en kontur kan anas.

Därför är också rummet ett mindre problem. Vi ser inga fönster eller lampor reflekteras. Den matta ytan plockar däremot upp ljuset överlag vilket gör att svärtan blir tydligt gulbrun från inomhusbelysningen. Reflexfiltret är fritt från en synlig struktur. Det finns ingen spräcklig smörpappersliknande hinna över bilden.

Jämn bildåtergivning

Vi noterar också att Acer XR382CQK har en hög uniformitet. Först i extrema vinklar kan hörnen visa upp glow-effekter och liknande besvär som kan plåga skärmar med den här paneltekniken. Uniformiteten är också god och med "god" menas att vi kan via testbilder observera med blotta ögat att det är aningens mörkare bild mot kortsidorna. I vinkel behåller skärmen sina färgegenskaper.

Acer_XR382CQK_reflex.jpg

Acer XR382CQK skulle kunna liknas vid att du har en 40-tums UHD/4K-skärm av vanligt 16:9-slag med 3 840 × 2 160 pixlar där du helt enkelt skär bort 10 centimeter och 560 pixlar på höjden. Det låter ju stendumt. Varför inte köra helt vanlig 4K i 16:9-format på 40-tum som ger samma bredd på bilden?

Svaret är att den här höjden och formen på skärmen kan komma att upplevas som mer hanterbar. Det är mer anpassat för våra kroppars förmåga att vrida huvudet lite åt sidorna snarare än vända blicken ömsom uppåt ömsom nedåt. Även om de 38 tummen ger en hög skärm är det ändå inte en väldigt hög skärm.

Acer_XR382CQK_stor_vy.jpg

Trots 38 tum gör det breda formatet att du inte alls är lika avskärmad (ba dum tss!) mot omvärlden som med stora 16:9-skärmar.

Acer_XR382CQK_stor_vy_2.jpg

Acer XR382CQK blockerar inte hela vyn ut mot resten av kontoret som de stora 40- och 43-tummarna vi testat. Trots att XR382CQK är en spektakulär skärm drar den inte till sig blicken på samma sätt eftersom den inte sticker upp så mycket på skrivbordet.

Som en 27-tums 2 560 × 1 440-skärm

Pixeltätheten är cirka 110 pixlar per tum eller 0,23 mm av täthet (dot pitch) vilket ger samma täthet som en vanlig allround- och kontorsanpassad 27-tummare med 2 560 × 1 440 pixlar. Det vill säga en typisk så-normal-den-kan-bli-IPS-skärm. Trots sina 38 tum och den stora pixelmatrisen tänker man inte på den som "nästan 4K".

Acer_XR382CQK_24_compare.jpg

Acer XR382CQK Jämförd med en traditionell 16:9-formad 24-tummare.

Tvärtemot 4K-upplösning på mindre skärmstorlekar som 27-tum och 32-tum fungerar Acer XR382CQK med 100 procents skalningsförhållande. Text och grafik blir inte pilligt eller för smått på skärmens bildyta. Allra första stunden med XR382CQK blev därför att som att köra på som vanligt. Allting fortsatte i samma skala. Men nu finns mycket mer pixelutrymme åt sidorna.