Latens och eftersläp

Input lag över HDMI är 11 millisekunder enligt Leo Bodnar Input Lag tester. Vi får ungefär samma latenstider över Displayport som plockas mindre exakt via kamerametoden. Latenstiden är inte fy skam för en skärm som endast delvis riktar sig till spel.

Nu är Acer XR382CQK hur vi än vrider och vänder på det inte en skärm för de verkligt krävande och reaktionssnabba spelen. Ingen 4K-skärm svarar mot det kravet. För den typen av spel finns det gott som alternativa skärmar som för en bråkdel av priset fungerar lämpligare.

Acer_XR382CQK_respons.jpg

Här märks det att Acer XR382CQK inte är den rappaste skärmen i fråga om faktisk responstid. Det släpar en hel del i rörelser och eftersläpen märks också i vardaglig användning i webbläsare, när vi flyttar fönster eller på annat sätt har grafik som rör sig. Nivån på släpen är subjektivt sett aningens värre än väntat. Aningen mer eftersläp än en vanlig allround-IPS-skärm med 60 Hz-kapacitet alltså.

Ingen overdrive när grafikkortet andas Freesync

Nu ger Acer oss en inställning för Overdrive i skärmens Gaming-meny. Fast det alternativet är grått. Det visar sig att ifall du använder ett Freesync-kapabelt grafikkort kommer du inte åt inställningen. Att stänga av Freesync och starta om hjälper inte utan förekomsten av, i vårt fall, ett AMD Radeon RX 480 och man når inte inställningen. Detta gäller över HDMI och Displayport. Oklart om det också påverkar USB Type-C-anslutningen. Då vi inte har någon USB Type-C-baserad källa med Freesync-kapabelt grafikkort tillgänglig på redaktionen går detta inte att testa.

Acer_XR382CQK_no_overdriv.jpg

Används en Freesync-kapabel grafikkrets kommer skärmens Overdrive stängas av och gråmarkeras i menyerna. Oavsett vad du gör för övriga inställningar likt att stänga av Freesync i AMD:s drivrutiner.

Däremot kan vi ganska snabbt kolla med HDMI och Displayport med andra typer av grafikkort samt signalgenerator som inte har Freesync-kapacitet. Då blir Overdrive-inställningen tillgänglig och vi kan växla mellan Off, Normal och Extreme där vi snabbt konstaterar att skillnaden mellan de två första är så subtil att den är närmast obefintlig. Extreme-läget ger istället tydliga overdrive-skuggor men då utan några större framgångar för själva skärpan i rörelser.

Förtjänsten av overdrive-reglaget är alltså ganska begränsat. Vi kan konstatera att XR382CQK inte är skärmen för dig som är väldigt känslig för eftersläp.