Test: Ethernet

Bandbredd

Rapporterad länkhastighet över elnätet håller sig runt 450 Mbps, bandbredd för applikationer är sedan ungefär hälften av detta.

Under hög last tappas en tyvärr en liten fraktion av paketen över elnätslänken. Windows uppvisar större problem med att hantera paketförlusterna, något som antyder att paket inte tappas slumpmässigt utan det blir korta perioder när ett par paket i sekvens försvinner.

Positivt att Ubuntu kan hantera paketförlusterna, ger en indikation på att det finns strategier i TCP som kan minimera effekten av den här typen av paketförluster. Linux ligger väldigt i framkant vad det gäller stöd för nätverksstandard, i väldigt många så kallade Request For Comments (RFC)används Linux som prototyp-plattform på grund av sin popularitet och öppna natur.

I båda fallen finns en större varians av bandbredd än vad som är fallet över Ethernet, ganska väntat då elnätskablaget inte precis är CAT5e klassat.

Ett snabbskott med UDP som helt saknar flödeskontroll och därmed inte drar ned på hastigheten vid förlorade paket pekar också på att kapaciteten för länken ligger runt 230-240 Mbps.

Latens

Latens över lokalt Ethernet från Windows-nod till PLA5236, ej över elnät.

Egenskap

Millisekunder

Lägsta

<1

Högsta

<1

Medel

<1

Ur alla praktiska hänseenden lägger Ethernet-länken inte på någon latens alls och kan antas vara noll jämfört med de övriga länkarna som testas i detta testpilot.

Latens mellan två Windows-noder som är kopplade till varsin Powerline-enhet via Ethernet.

Egenskap

Millisekunder

Lägsta

3

Högsta

8

Medel

5

Hemmets 230 V-kablage är inte alls tänkt för datatrafik. Vidare måste enheter som kommunicerar över elnätet göra det under samma förutsättning som Wifi, det är ett delat medium utan samordning mellan de som talar. Kort och gott, en digital polsk riksdag.

En konsekvens av detta är att specifikationen för länklagret måste ta rejäl höjd för alla problem, något som verkar satt avtryck i latens. 5 millisekunders latens på ett lokalt nätverk är icke-försumbart. 2,4 GHz Wifi kan i och för sig sporadiskt uppvisa betydligt högre värden när många trådlösa nät överlappar.