Konfiguration Wifi-accesspunkt

För PLA5236 tillkommer ett steg efter man lyckas para ihop enheten med en eller flera powerline-till-Ethernet bryggor, nämligen konfiguration av det trådlösa nätverket.

PLA5236 är ett gränssnitt mellan tre, eller egentligen fyra, olika typer av länklager: elnätet, Ethernet samt WiFi över 2,4 GHz och 5 GHz-banden. De två sista länkarna behöver lite mänsklig handpåläggning.

Den gode, den onde och den fule

Första trasslet är, vilket IP-adress har PLA5236 så webbläsaren kan pekas dit? Här finns två svar:

  • om PLA5236 är kopplad till ett nätverk där t.ex. hemmarouter delar ut IP-adresser måste man lura ut vilken adress som PLA5236 tilldelats

  • om PLA5236 är DHCP-server, d.v.s den som delar ut IP-adress på länkarna, hittas adressen i komma-igång-guiden: 192.168.1.3

Med detta avklarat visar webbläsaren följande:

Setup.PNG

Ett lösenord ska anges samt det trådlösa nätverket ska namnges. Som förval får 5 GHz nätet samma namn med suffixet ".speed", alternativt kryssas rutan för redigering av 5 GHz-inställningar som då möjliggör fritt val av namn.

PLA5236 har två radiodelar som kan konfigureras på ett av tre sätt:

  • Range mode - endast 2,4 GHz med 2x2 MIMO för upp till 144 Mpbs

  • Sped mode - endast 5 GHz med 2x2 MIMO för upp till 866 Mpbs

  • Mixed mode - både 2,4 GHz och 5 GHz utan MIMO för upp till 72 Mpbs resp. 433 Mbps

Klart för start
Med grundläggande konfiguration ur vägen presenteras en sammanfattning av konfigurationen. Sista steget är att välja en administrationslösenord och logga in.

WiFi_Setup.PNG
login.PNG

Finjustering av WiFi

Notera en mindre bra implementerad sak, förvalet är att enheten automatiskt väljer kanal. På grund av tekniska detaljer kring hur Wifi 802.11 får saker att samsas i etern bör endast kanalerna 1, 6 och 11 användas för 2,4 GHz i Sverige. Detta är extra viktigt i områden där många andra accesspunkter är synliga och normal bör därför valet av kanal hanteras automatiskt då de flesta firmware gör ett vettigt val.

WiFi24.PNG

2,4 GHz-inställningar

WiFi5.PNG

5 GHz-inställingar

PacketStatistics.PNG

Paket statistik

WiFiSchedule.PNG

Schemaläggning för när Wifi ska vara tillgängligt

Båda frekvensbanden kan justeras i efterhand, är samma parametrar som i de flesta Wifi-accesspunkter. Finns också lite extra finesser som föräldrar-kontroll, QR-kod för att koppla upp Android- och iOS-enheter samt paketstatistik.