Installation

Elnät

Att para två enheter är väldigt enkelt. Stoppa i enheten i vägguttaget, tryck på kort på knappen "RESET/ENCRYPTION". Inom två minuter, gör om samma manöver med en andra enhet.

PLA5206_bottom.png
PLA5236_bottom.png

Om allt går bra tänds LED:en intill symbolen som påminner om ett "@", det är en cirkel där stickproppen pekar in mot centrum. Enheterna är nu parade och trafiken som går mellan dem är krypterade med 128-bitas AES.

Tyvärr går det inte alltid bra, i alla fall inte i mitt fall. Bostäder har tre huvudsäkringar, en för varje fas. Typiskt är uttagen i olika rum utsprida över dessa tre faser, vissa rum som t.ex. köket kan använda två eller flera faser för saker som spis.

Så länge båda enheterna hamnade på samma fas fungerade allt utmärkt. Testade inte alla rum hemma, men det faktum att det var stört omöjligt att få kontakt mellan enheterna när de placeras i två intilliggande rum som ligger på olika faser är rejält minus för tekniken.

Kan inte avgöra om min bostad på något sätt speciell, men då den byggdes på 90-talet borde elinstallationen hålla hyfsat modern standard.

IMG_0857.JPG
IMG_0860.JPG

IP-adresser

PLA5206 v2 bjuder inte på några frågetecken här, det är en ren förlängning av Ethernet-sladden och den jobbar helt på ett nätverkslager under IP. Tilldelning av IP-adresser hanteras därför av utrusning som en hemmarouter eller liknande.

För PLA5236 blir det hela inte fullt lika glasklart, den är också en Wifi-accesspunkt och innehåller en funktion för att dela ut IP-adresser till enheter anslutna till Wifi, Ethernet och elnätet.

Finns säkert fall när där användaren vill att PLA5236 delar ut adresser, ett mer vanligt fall är nog att PLA5236 används som en form av Wifi-repeater med elnätet som anslutning till hemmets vanliga LAN. I det senare fallet är det önskvärda att hemmaroutern sköter all hantering av IP-adresser så hela nätet logiskt sett blir ett och samma LAN.

Här har Zyxel tänkt till med PLA5236. Om enheten upptäcker att det finns en hemmarouter eller liknande som sköter tilldelning av IP-adresser så avaktivera PLA5236 sin hantering för detta (DHCP-servern avaktiveras).

StatusPage.PNG

DHCP-server aktiverad, 192.168.1.0/24

StatusPageDhcpClient.PNG

DHCP-server avstängd, använder hemmarouternätet, 192.168.0.0/24