IEEE 1901: HomePlug standard

Homeplug Powerline Alliance grundades år 2000 för att försöka råda bot på den anarki av hemmasnickrade lösningar som då fanns för elnätskommunikation.

IEEE 1901

Homeplug AV/AV2 är publicerad som standard IEEE 1901. Detta verkar vara en lite schizofren standard då det finns två separata och sinsemellan inkompatibla specifikationer för det fysiska lagret. Det ena är definierad av HD-PLC och den andra är då definierad av Homeplug Powerline Alliance.

För att vara kompatibel med produkterna i denna testpilot är det alltså stöd för HomePlug AV/AV2 det viktiga.

Homeplug 1.0

Första specifikationen från Homeplug Powerline Alliance blev klar 2001. Tyvärr var kapaciteten väldigt låg, 14 Mbps länkkapacitet.

Huvudsyftet var ändå uppnått, det fanns nu en möjlighet för olika tillverkare att bygga produkter som kunde kommunicera sinsemellan.

Homeplug AV

Fyra år senare, 2004, skruvades kapaciteten upp ganska rejält. Blev nu möjligt att nå 200 Mbps på länken, vilket i praktiken ger ca 100 Mbps kapacitet för applikationer.

Homeplug AV2

Den senaste revisionen lanserades i slutet av 2011. Tekniken inkorporerar flera idéer som också används av senare WiFi IEEE 802.11 standarder. Länkhastigheten ligger nu på upp till 500 Mbps per trådpar.

En nyhet är stöd för MIMO (Multiple Input Multiple Output), för att detta ska fungera måste båda enheterna sitta i ett jordat uttag. En kommunikationsström ligger här mellan spänningsledare och nolla medan den andra ligger mellan jord och nolla. Totala länkhastigheten hamnar då på upp till 1 Gbps.

Här ställer undertecknad sig frågande till vad Zyxel skriver på sina produkter. Det står upp till 1000 Mbps över elnätet på kartongerna, men båda produkterna är ojordade vilket jag då tolkar som att maximal länkhastighet är maximalt 500 Mbps.

Har under testpiloten heller aldrig sett högre rapporterad länkhastighet än strax norr om 450 Mbps, det med pluggarna väldigt när varandra. Detta indikerar också att maximal länkhastighet över elnätet är 500 Mbps, men är inte 100 procent säker då min kunskap på området är allt för begränsad.

Precis som för Homeplug AV och Wifi är hastigheten applikationer ser som högst ungefär halva länkkapaciteten eller strax däröver.